Maingains maatregel tegen coronavirus treft 74 personen

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi) tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering in juli 2019.

In de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe werd op politiebevel 74 personen de toegang tot publieke ruimtes ontzegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) nam de gecontesteerde maatregel vorige week, maar klopt zich nu op de borst. "Gezien het aantal betrokkenen was het de correcte beslissing."

Wie terugkomt uit een risicogebied (China, Thailand, Noord-Italië, ...) mag sinds vorige week zondag geen scholen, kinderdagverblijven, rusthuizen en gesloten sportcentra in Sint-Lambrechts-Woluwe meer betreden. Ook andere publieke gebouwen en de UCL-campus zijn gedurende twee weken na terugkomst verboden terrein.

Na een week maakt burgemeester Maingain de balans op van de maatregel in de krant La Capitale. In gemeentelijke scholen mochten 26 leerlingen en een leerkracht niet binnen, in het vrije onderwijs ging het om 25 leerlingen en drie leerkrachten. Ook één iemand van het gemeentepersoneel in Sint-Lambrechts-Woluwe zat afgelopen week thuis, omdat die terugkeerde uit risicogebied.

'Verdedigbare maatregel'

Zes personen werd de toegang tot het gemeentehuis verboden. "Maar geen van hen maakte zich daar druk om", zegt Maingain. Een inwoner mocht het zwembad niet binnen. In de rusthuizen en kinderdagverblijven waren er geen betrokkenen. Elf personen zagen hun evenement in het kader van Wolubilis in rook opgaan, maar de gemeente betaalde hun ticket terug.

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) waren de afgekondigde maatregelen van Maingain disproportioneel. "Onterechte kritiek", vindt de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe. "We krijgen geen enkele instructie van de minister. Dokters, tandartsen en het gemeentepersoneel zijn me heel dankbaar. En gezien het aantal betrokkenen, is de maatregel verdedigbaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?