Manneken Pis in regenboogkleuren voor Europese LGBTIQ-rechten

© BRUZZ - Belga
10/03/2021

Manneken Pis is woensdag gehuld in een regenboogkostuum van de Franse couturier Jean-Paul Gaultier. Met dit initatief willen enkele Europese parlementsleden het debat onder de aandacht brengen dat zij deze week voeren. Het Europees parlement stemt woensdag over een nieuwe resolutie om de hele Europese Unie uit te roepen tot 'LGBTIQ freedom zone'.

Het Europees parlementslid Pierre Karleskind (Renew Europe), die het initiatief nam voor de nieuwe resolutie, kwam woensdag samen met zijn collega-parlementariërs Terry Reintke en Marc Angel naar Manneken Pis. Het beeldje heeft opnieuw zijn kostuum aan dat Jean-Paul Gaultier in 2015 ontwierp ter gelegenheid van de twintigste Belgian Pride.

Deze maand valt de tweede verjaardag van de eerste 'LGBTI-vrije zone' in Polen. Sinds 2019 zijn al meerdere wijken of gemeenten in Polen uitgeroepen tot zones "vrij van enige LGBTI-ideologie". Pierre Karleskind wil het belang benadrukken om een antwoord te bieden op deze spanningen in de Europese lidstaten, die ingaan tegen de Europese basiswaarden. Hij verwees ook naar de homofobe moord op David P. afgelopen zaterdag in een park in Beveren.

"Het symbool van België zien staan in zijn mooiste Pride-kostuum op de dag waarop we stemmen over mijn resolutie die de LGBTIQ-rechten in Europa wil verdedigen, is een sterke en symbolische boodschap. Zoals de recente gebeurtenissen ons tonen bestaat homofobie in Europa ook nog buiten Polen. Het is er in elk land, elke hoofdstad, elke stad en elk dorp."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni