Meer brandgevaar door droogte: hoe bereidt Brussel zich voor?

Rojin Ferho
© BRUZZ
17/08/2022

Met de warme temperaturen lijkt ook Brussel niet te ontsnappen aan vegetatiebranden. Meer nog: de brand van dinsdagavond langs de Ring rond Brussel zal niet de laatste zijn, voorspelt ook de Brusselse brandweer. Zij nemen daarom extra maatregelen: van de aankoop van nieuwe pompwagens tot de lancering van nieuwe interne noodnummers en het volgen van opleidingen in Frankrijk.

Dinsdagavond heeft de brandweer van Brussel een oproep binnengekregen voor een vegetatiebrand ter hoogte van de Olympische Dreef in Anderlecht, vlakbij de Grote Ring. De brand heeft zo’n 9.000 m² vegetatie in vlammen laten opgaan.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer, is er met de aanhoudende droogte niet veel nodig om een brand te veroorzaken. “Iemand kon al rijdend een sigaret naar buiten hebben gegooid, maar ook een plastiek flesje met een beetje water in de volle zon kan al voldoende zijn”, legt hij uit. Eerder deze maand is in Anderlecht al een vegetatiebrand ontstaan.

Op cursus in Frankrijk

Omdat het probleem van vegetatiebranden zich steeds vaker voordoet, verwelkomt het brandweerkorps van Brussel binnenkort twee nieuwe autopompen op hun terrein. “Dat zijn 4x4-voertuigen die we doorgaans kunnen inzetten bij een brandbestrijding,”, verduidelijkt Derieuw, “want wij verwachten dat er meer en meer branden zullen uitbreken door de hitte en de droogte.”

"Wij verwachten dat er meer en meer branden zullen uitbreken door de hitte en de droogte"

Walter Derieuw, woordvoerder Brandweer Brussel

Ook gaan er binnenkort verschillende brandweerlieden opleidingen volgen in Frankrijk over vegetatie – en bosbrandbestrijdingen. “De bedoeling is om daar een aantal mensen naartoe te sturen zodat zij ons achteraf kunnen briefen”, zegt Derieuw.

Om sneller te kunnen anticiperen bij een brand in groene gebieden, heeft de Brusselse brandweer aan het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) gevraagd om nieuwe topografische kaarten en mappen van Brussel. Het heeft ook een intern noodnummer gelanceerd om boswachters van het Zoniënwoud en het Ter Kamerenbos te bereiken in geval van brand. “Dat is een lijn die 24/24 en 7/7 bemand is”, verzekert Derieuw.

Brandrisicogebieden

Naast de Brusselse brandweer, neemt ook Leefmilieu Brussel preventieve maatregelen. “Er worden brandrisicogebieden in kaart gebracht, er wordt voortdurend afgestemd waar er waterbevoorrading is in geval van brand en er worden in de zomer regelmatig bordjes in parken en bossen geplaatst waarop staat dat je geen vuur mag aansteken”, luidt het bij het kabinet van Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding (Vooruit-One.Brussels).

Ook is het in het Gewest nog altijd verboden om vuur aan te steken in openbare ruimtes, zoals barbecues bijvoorbeeld. In Antwerpen en Gent is die maatregel nog maar net afgekondigd.

Zoniënwoud

Is het straks dan ook verboden om in de eigen tuin de barbecueën? “Neen, maar we raden mensen wel aan om hun voorzorgen te nemen, zoals barbecueën op een stabiele, niet-brandbare ondergrond, ver van je haag en met iemand aan de barbecue die nog niet aan de aperitief zit”, legt Derieuw uit. “Het is ook aangeraden om een tuinslang te voorzien dichtbij de barbecue.”

Ten slotte is het ook sterk afgeraden om een sigaret te roken in het Zoniënwoud in de zomer. “Dat is al jaren een vaste regel”, vertelt Derieuw. “Er wordt daar ook gevraagd om op de aangelegde paden te blijven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni