| Minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen)

Minister Van den Brandt krijgt politiebescherming na fysieke bedreigingen

Renée Vervaet
© Belga
07/08/2023
Updated: 07/08/2023 10.50u

Brussels Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) krijgt politiebescherming. Sinds de invoering van de zone 30 in het Brussels Gewest in januari 2021, komen er geregeld concrete bedreigingen op sociale media. De minister staat niet onder permanente politiebegeleiding, maar er is wel extra alertheid rond haar persoon, haar woning en het kabinet.

“Het is begonnen naar aanleiding van de invoering van de zone 30 en de 40 km fietspaden die zijn aangelegd. Vanaf dan kwamen er concrete bedreigingen op sociale media”, zegt haar woordvoerder Pieter-Jan Desmet. “De politie heeft toen besloten dat een aantal bedreigingen ernstig te nemen waren”.

Het aantal groeide naar aanleiding van andere dossiers zoals de invoering van autoluwe wijken. De politie evalueert telkens of de dreiging serieus genomen moet worden of niet, en in hoeverre het nodig is om maatregelen te nemen. Van den Brandt wordt niet permanent begeleid.

Wel kwamen er al concrete bedreigingen tegenover haar woning en het kabinet. Dat zijn twee locaties die extra in de gaten worden gehouden en er is extra alertheid rond haar persoon.

Enkele voorbeelden van bedreigingen aan haar adres: ‘Ze heeft niet door dat een auto haar kan elimineren’, ‘En wij, wij willen Elke elimineren’, en ‘We krijgen het vel van die dikke Menapische koe wel’.

De minister zelf betreedt nog steeds de publieke ruimte. “Ze volgt de aanwijzingen van de politie op, maar het is niet iets waardoor ze zich laat intimideren”, aldus Desmet.

41 nieuwe dossiers dit jaar

Op basis van recente cijfers van het Nationaal Crisiscentrum worden 111 Belgen extra beschermd. Naast Van den Brandt gaat het onder meer om eerste minister Alexander De Croo (Open VLD), Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Annelies Verlinden (CD&V) en Philippe Henry (Ecolo), maar ook om rechters en advocaten.

"Zodra we informatie krijgen dat een persoon in de uitoefening van zijn functie wordt bedreigd, komen de politiediensten en OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) samen om de ernst van de dreiging te beoordelen", zegt Antoine Iseux van het Nationaal Crisiscentrum. "We beslissen vervolgens over specifieke veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid van die personen te verzekeren."

Volgens de cijfers van het Crisiscentrum zijn er dit jaar al 41 dossiers bijgekomen, tegenover 65 in het volledige jaar 2022.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni