| Imam Mohamed Toujgani, hier in 2004.

Molenbeekse imam Toujgani blijft ook na beroepsprocedure uitgewezen

Eva Christiaens
© BRUZZ
05/08/2022

De Molenbeekse imam Mohamed Toujgani tekende eind vorig jaar beroep aan tegen zijn afgenomen verblijfsrecht, maar deed dat te laat. Hij mag nog altijd het land niet binnen. Toujgani wordt onder meer verdacht van spionage.

Dat heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen deze week beslist. Het arrest is deze vrijdag gepubliceerd.

Mohamed Toujgani verloor in oktober vorig jaar zijn verblijfsrecht in ons land. Hij was op dat moment nog hoofdimam in de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste van Brussel. Staatsveiligheid verdenkt hem van extremisme, spionage en Jodenhaat en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) benadrukte dat de beslissing "niet lichtzinnig" werd genomen.

Toujgani is zijn verblijfsrecht voor tien jaar kwijt en mag even lang het land niet meer binnen. Die beslissing werd via aangetekend schrijven aan het Molenbeekse adres van Toujgani bezorgd op 13 oktober. Op dat moment verbleef Tougjani volgens zijn advocaat en familie in het buitenland.

"De beslissing is blijkbaar niet bij meneer Toujgani geraakt," zegt persrechter Frédéric Tamborijn van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, "terwijl de post wel is langsgeweest." Toujgani reageerde meer dan een maand niet op deze aangetekende brief. Pas op 24 december tekende hij toch beroep aan. "Eigenlijk moest hij dat binnen een termijn van dertig dagen na de beslissing doen, ten laatste op 12 november. Zijn beroep is nu omwille van laattijdigheid verworpen," zegt Tamborijn.

Post opvolgen

Door deze technische kwestie moet de Raad zich niet meer uitspreken over de inhoud van de zaak, namelijk of het verblijfsrecht terecht is beëindigd. Dat Toujgani in het buitenland was op het moment van de beslissing, was volgens de Raad geen excuus voor zijn laattijdig beroep. "Hij had zijn voorzorgen moeten nemen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat iemand uit zijn omgeving zijn post kon opvolgen," zegt Tamborijn.

Toujgani kan nu nog cassatieberoep aantekenen tegen de uitspraak van de Raad, of aan Dienst Vreemdelingenzaken vragen of zijn inreisverbod kan worden opgeschort, bijvoorbeeld om familie te bezoeken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni