De experts van de Risk Assessment Group (RAG) wezen al op 21 februari op het nut van mondmaskers. Dat blijkt uit de openbaar gemaakte verslagen van de RAG, waarover De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en Het Laatste Nieuws donderdag berichten.

In het advies van 21 februari stelt de RAG dat herbruikbare en wasbare maskers nodig zullen zijn ter bestrijding van het corona­virus, "omdat voorspeld wordt dat er een tekort zal ontstaan aan goedkope wegwerpbare maskers, als een pandemie zich in de nabije toekomst ontwikkelt".

Het ging niet om een algemeen advies voor de hele bevolking. De RAG wilde herbruikbare maskers aanraden voor personen met symptomen die wijzen op een ademhalingsaandoening, en voor wie in dezelfde ruimte komt als verdachte covid-19-gevallen met milde symptomen, zoals gezinsleden of zorgverstrekkers.

Scholen dicht

Op 8 maart adviseerde de RAG over een mogelijke uitbraak in ons land: we moeten ons op termijn voorbereiden op ingrijpende maatregelen zoals het afgelasten van evenementen en het afsluiten van publieke plaatsen. De experts raadden op dat moment af om scholen te sluiten omdat het er toen al op leek dat kinderen geen grote verspreiders zijn. Toch gingen vier dagen later de scholen dicht.

Eveneens op 8 maart concludeerde de RAG dat het onmogelijk was om contactonderzoek te doen binnen een redelijke termijn. Het systeem kwam er uiteindelijk in mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , mondmaskerplicht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni