Onvrede bij burgemeesters over mondmaskers van Gewest

© FB/Olivia Keeteleer
| Dit zijn de mondmaskers die het Brussels gewest verdeelt, via de gemeenten.

"De mondmaskers van het Gewest zullen we niet veel op de neuzen van de Brusselaars zien." Dat zegt burgemeester van Oudergem Didier Gosuin, die vindt dat de kwaliteit van de mondmaskers te wensen overlaat. Ook de burgemeester van Schaarbeek is "teleurgesteld" over de kwaliteit en in Etterbeek vindt Vincent De Wolf ze "flinterdun."

Eind mei begon het Gewest met de verdeling van de eerste lading mondmaskers. Sommige gemeenten houden die gewestelijke mondmaskers bij voor een tweede besmettingsgolf, in andere gemeenten hebben de bewoners de gewestelijke mondmaskers al ontvangen.

"Ik zie dat de bewoners in mijn gemeente heel wat kritiek hebben op die mondmaskers", zegt burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (Défi). "Er is een probleem met de kwaliteit. De opening voor de filters is te groot, waardoor de filters eruit vallen. Er is ook een probleem met de elastische bandjes."

'Velletje papier'

"Volgens mij zullen we die mondmaskers niet veel op de neuzen van de Brusselaars zien", aldus Gosuin nog. Ook titelvoerend burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) is kritisch voor de mondmaskers die zijn eigen regering - Clerfayt is Brussels minister - besteld heeft.

"De gemeente had zelf geen mondmaskers besteld voor de bevolking, omdat we op de mondmaskers van het Gewest en het federaal niveau wilden wachten", zegt Clerfayt. "We dachten dat die op tijd zouden komen en dat de kwaliteit goed zou zijn. Maar we zijn wel een beetje teleurgesteld."

Volgens burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) lijken de gewestelijke mondmaskers "flinterdun". "De stof lijkt wel op een velletje papier", aldus De Wolf. "Maar met een filter zijn ze misschien wel nuttig. Die filters passen overigens goed wanneer je ze in twee plooit", aldus De Wolf nog, die wel benadrukt dat hij geen expert terzake is.

'Mondmaskers zijn gecertificeerd'

Op gewestelijk niveau is de verrassing over de kritiek van deze burgemeesters groot. "In Brussel is dit de enige overheid die gecertificeerde mondmaskers verdeelt", zegt de woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

"Misschien vindt de burgemeester van Oudergem dat de opening voor de filters te groot is, maar de mondmaskers zijn gemaakt volgens de normen. Misschien moet hij de mondmaskers van zijn eigen gemeente maar eens laten nakijken, want die zijn niet volgens de normen gemaakt", aldus de woordvoerster nog.

Eerder vandaag klonk ook kritiek op de mondmaskers van het federale niveau. Die zouden niet voldoen aan de veiligheidsnormen, wat weerlegd wordt door Defensie. "De aangekochte mondmaskers zijn conform de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie", klinkt het bij Defensie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?