Gewest verdeelt eerste 800.000 mondmaskers

© PhotoNews
| Mondmaskers zijn al sinds 4 mei verplicht op het openbaar vervoer.

De eerste 800.000 van in totaal 3,5 miljoen mondmaskers die het Brussels Gewest besteld heeft, worden vanaf vandaag verdeeld onder ambtenaren en burgers.

Het dragen van een mondmasker is al sinds 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en ook in bepaalde winkelgebieden in Sint-Joost-Ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek. Maar tot op heden hebben de meeste Brusselaars geen beschermende maskers van de overheid ontvangen.

Nadat verschillende gemeentes zelf het initiatief hadden genomen voor de bestelling of productie van mondmaskers, besloot het gewest uiteindelijk tot een gezamenlijke aankoop om zo alle Brusselaars te kunnen voorzien. In totaal werden er 3,5 miljoen maskers besteld. De eerste 800.000 mondmaskers daarvan worden vanaf vandaag verdeeld.

"De maskers zijn gecertificeerd, vervaardigd in een wasbare stof, herbruikbaar en dubbel gelaagd. Er kan ook een filter in geplaatst worden", klinkt het in een persbericht.

Maskers voor iedereen

Tegen eind mei moet iedere Brusselaar ouder dan drie jaar van het Gewest een mondmasker gekregen hebben en in de loop van de maand juni volgt nog een tweede, zegt het Gewest.

Voor deze eerste verdeling wordt samengewerkt met Iriscare, Citydev en de gemeentelijke overheden, die zelf bevoegd zijn om te bepalen hoe de maskers verdeeld worden onder hun inwoners. Ook verschillende andere sociale organisaties worden ingeschakeld voor de bedeling.

“Het nut van het mondmasker bestaat er niet zozeer in zichzelf te beschermen tegen het virus, maar wel anderen te beschermen door ervoor te zorgen dat geen speekseldruppeltjes verspreid raken,” benadrukt minister-president Rudi Vervoort (PS). “In dat verband vinden we het zeer belangrijk om alle Brusselaars gelijk te behandelen. De maskers zijn bestemd voor de hele Brusselse bevolking, met inbegrip van de kinderen ouder dan drie jaar, daklozen en mensen die hier illegaal verblijven."

Communicatiecampagne

Het Gewest begeleidt de verdeling van de maskers met een communicatiecampagne naar jongeren, die onder meer focust op het bewaren van anderhalve meter fysieke afstand en het dragen van een mondmasker. De campagne verwijst naar de heropstart van de activiteiten, maar dan wel in een andere context met zinnen als “het leven herneemt, maar niet zoals vroeger” en “ik besta op een andere manier”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?