| Minister-president Rudi Vervoort (PS) antwoordde op de vragen uit de (online) plenaire vergadering vanuit zijn werkkamer

Clerfayt beslist of verplicht mondmasker in winkelstraat wordt geschrapt

SDS
© BRUZZ
20/05/2020

Die vier Brusselse burgemeesters die op eigen houtje mondmaskers in winkelstraten hebben ingevoerd, worden die teruggefloten? Dat vroegen twee parlementsleden woensdag in de plenaire vergadering. Minister-president Rudi Vervoort (PS) gaf met zoveel woorden aan dat de besluiten die mondmaskers verplichten ingetrokken zullen worden, al speelt hij de hete aardappel door naar minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi).

"Waarom bestaat er geen gecoördineerde aanpak in het hele gewest wat het dragen van mondmaskers in handelszones betreft?," begon parlementslid Bianca Debaets (CD&V) haar vraag. "Om duidelijkheid te scheppen voor de Brusselaar zou een uniforme maatregel soelaas bieden, het is ook veel gebruiksvriendelijker. Wat bent u van plan om de huidige wildgroei aan maatregelen tegen te gaan, en de zaken beter te coördineren?"

Debaets' collega Juan Benjumea-Moreno (Groen) vergeleek de verschillende regels in verschillende gemeenten met Checkpoint Charlie in naoorlogs Berlijn, "eerder dan het Brussel van de toekomst".

'Groteske einzelgangerij'

"Terwijl het huidige meerderheidsakkoord net spreekt van een harmonisering van de politiereglementen, neemt de complexiteit alleen maar toe," verwonderde meerderheidslid Benjumea-Moreno zich.

"De minister van Binnenlandse Zaken heeft het al duidelijk gezegd: een besluit dat een mondmasker verplicht in winkels of bepaalde straten is niet in overeenstemming met de nationale maatregelen. Bij niet-conforme besluiten komt het toe aan de provinciegouverneurs, of in Brussel u, de minister-president, om dat besluit tegen 22 mei in te trekken."

De vier burgemeesters in Brussel dagen de minister intussen zelfs uit om hen voor de Raad van State te slepen, zei het groene parlementslid nog. "Welke acties heeft u ondernomen of zal u ondernemen om die niet-conforme maatregelen in te trekken, en om die groteske einzelgangerij te beëindigen?"

"We willen zeker weten of het aan de minister van Lokale Besturen toekomt om de mondmaskerplicht in winkels terug te draaien voor we de knoop doorhakken"

Pauline Lorbat, woordvoerster minister Bernard Clerfayt (Défi)

20200311 Mensen dragen mondmaskers uit vrees voor besmettingmet het coronavirus (Covid-19) in Brussel

Vals gevoel van veiligheid

Minister-president Rudi Vervoort (PS) begon zijn betoog met een verwijzing naar de laatste Gewestelijke Veiligheidsraad, op 6 mei. "Daar hebben experts omstandig uitgelegd aan de burgemeesters waarom een gezichtsmasker niet nodig is in de openbare ruimte en in winkels. Het geeft immers een vals gevoel van veiligheid, en zorgt er vaak voor dat mensen zich niet meer zo goed houden aan de twee essentieelste regels: voldoende je handen wassen, en voldoende afstand houden."

Vervoort erkende dat het aan de toezichthoudende overheid toekomt om in te grijpen als een lokaal besluit indruist tegen hogere wetgeving of het algemeen belang. "Op 5 mei heb ik de premier en de minister van Binnenlandse Zaken verwittigd dat er lokale overheden maskers oplegden in de openbare ruimte. Op 15 mei heeft de minister van Binnenlandse Zaken de gouverneurs, en in Brussel de hoge functionaris, een ministriële brief gestuurd om de principes te herhalen en te vragen die beslissingen te annuleren van burgemeesters die ingaan tegen de federale maatregelen."

"Zoals in het Waals Gewest komt de bevoegdheid om zulke lokale beslissingen te annuleren toe aan de regering via de minister van Lokale Besturen (Bernard Clerfayt, red.). Ik weet sinds gisteren (dinsdag, red.) van de positie van de binnenlandminister en heb dan onmiddellijk Bernard Clerfayt verwittigd."

Hete aardappel

Betekent dat dan dat de verplichting om mondmaskers te dragen in de winkels van vier Brusselse gemeenten - Etterbeek, de twee Woluwes, en Sint-Joost - wordt opgeheven? Het lijkt die richting uit te gaan, maar de minister-president draaide om de hete brij heen in de plenaire vergadering. Vervoort heeft zijn taak volbracht, zegt zijn woordvoerster later: "De zaak doorgeven, het beleid proberen coördineren. Voor een beslissing verwijs ik door naar Bernard Clerfayt."

Op het kabinet van minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) wordt het dossier momenteel juridisch bestudeerd, laat zijn woordvoerster Pauline Lorbat weten. "We hebben het pas gisteren ontvangen."

"Er lijkt in het Brussels Gewest een administratief vacuüm te bestaan op dit vlak. We willen zeker weten of het aan de minister van Lokale Besturen toekomt om de mondmaskerplicht die sommige gemeentes hebben ingevoerd terug te draaien. We bestuderen de juridische kant, en nemen daarna pas een beslissing over de grond van de zaak."

Wie in de vier betrokken gemeentes woont, moet dus het komende verlengde weekend zeker nog met mondmasker op gaan shoppen. "We willen eerst de gemeenten informeren over deze rondzendbrief, en hun dan officieel vragen of ze maatregelen hebben getroffen die tegen de nationale maatregelen indruisen", zegt Lorbat.

"Via de media weten we dat vier gemeenten een mondmasker verplicht hebben gesteld in handelswijken, maar officieel zijn we daar niet van op de hoogte gebracht. Die brief naar de gemeenten vertrekt heel snel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Rudi Vervoort , mondmasker coronavirus , mondmaskers , Juan Benjumea-Moreno , Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni