Ook Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe verplichten mondmaskers

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 11 mei 2020
Updated: 11-05-2020 - 18:33

Naar het voorbeeld van Etterbeek zullen ook de gemeenten Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe het dragen van een mondmasker verplichten in bepaalde straten waar de sociale afstand moeilijk te respecteren valt. De drie gemeenten maken deel uit van de politiezone Montgomery.

Dat schrijft de krant Le Soir en wordt bevestigd aan onze redactie.

Ondanks kritiek op de solo slim van burgemeester Vincent De Wolf (MR) zijn mondmaskers voortaan verplicht in bepaalde handelswijken van Etterbeek. Ook in de buurt van de schoolpoort wordt daarop toegezien. Het zijn volgens De Wolf zones waarin het moeilijk is om de sociale afstand van anderhalve meter te garanderen.

Sainte-Alix en Stokkel

Ook de andere twee gemeenten van de politiezone Montgomery verplichten de dracht van mondmaskers in bepaalde straten. Burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) vaardigt in Sint-Pieters-Woluwe een politiebevel uit om neus en mond te bedekken in de handelskernen rond het Sinte-Aleidisvoorplein ('Siante-Alix') en het Dumonplein (Stokkel).

Dat heeft te maken met de heropening van de winkels vanaf maandag. "De ruimtes zijn op die plaatsen krap en we willen voorbereid zijn op een grote toestroom", verklaart het kabinet van Cerexhe. "Het bedekken van mond en neus dient om de winkeliers te beschermen en het risico op verspreiding van Covid-19 te beperken."

Grote winkels

In Sint-Lambrechts-Woluwe geldt de verplichting vanaf dinsdag. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) viseert geen handelswijken, maar wel de grote winkeloppervlakten, zoals bijvoorbeeld Woluwe Shopping Center. "In ruimtes van minstens 100 vierkante meter met een hoge klantenconcentratie is het voor de uitbater moeilijk om op de sociale afstand toe te zien."

Wie zich niet houdt aan de verplichting riskeert een GAS-boete van 250 euro, al zal de politie de eerste week zeker nog niet beboeten en vooral sensibiliseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?