Mondmaskers verplicht in Etterbeek: 'We snappen dat niet elke inwoner er een heeft'

© PhotoNews
| Vanaf 4 mei is het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht om verdere verspreiding van het coronavirus te vermijden.

Vanaf morgen zijn mondmaskers in bepaalde winkelstraten in Etterbeek verplicht. Toch zal de politie niet beboeten. "We snappen dat niet elke inwoner nu al over een masker beschikt," zegt eerste schepen in Rik Jellema (Groen).

Op plaatsen waar afstand houden niet altijd mogelijk is, verplicht de gemeente vanaf morgen het dragen van mondmaskers tussen 8 en 18 uur. De politieordonnantie omvat de Tongerenstraat en de Keltenlaan, vlakbij het Jubelpark, en de Waversesteenweg in de Jachtwijk. Het gaat om twee straten met verschillende Etterbeekse handelszaken, maar ook in de directe omgeving van scholen.

Die beslissing stuitte eerder deze week op heel wat kritiek, maar "werd ook op gejuich onthaald, zelfs internationaal," stelt eerste schepen Rik Jellema (Groen). "Het is inderdaad een uitzonderlijke maatregel. Volgende week zal blijken of het al dan niet in chaos uitdraait."

Verdeling in golven

Om zeker te zijn dat zo veel mogelijk mensen zich aan de bewuste ordonnantie houden, bestelde het gemeentebestuur zo'n 90.000 mondmaskers. Als je daar de maskers die vrijwilligers produceren bijtelt, kom je ruim aan twee maskers per inwoner.

Maar daar knelt het schoentje, want "die maskers worden stapsgewijs geleverd, en worden dan in golven aan de inwoners uitgedeeld," aldus Jellema. "Momenteel is een eerste lading maskers toegekomen en ook uitgedeeld, in de Jourdanwijk. Andere wijken volgen nog."

Autoloze straten

Zeker tijdens de eerste week zal volgens Jellema de politie dus extra mild zijn, en vooral waarschuwingen uitdelen.

"Bovendien is de getroffen ordonnantie de vrucht van een compromis tussen de verschillende partijen. Het is dus onderhevig aan verandering. Ik ben zeker te vinden voor de invoering van autoloze straten bijvoorbeeld, als dat nodig blijkt. Bepaalde stoepen zijn erg smal en de handelsstraten druk. Als de verplichte mondmaskers chaos veroorzaken, sturen we bij."

Wie de lijst met straten waar een mondmasker verplicht is wil bekijken, kan dat doen via de website van de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?