Vincent De Wolf (MR) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

| Vincent De Wolf (MR) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019.

Verplichting mondmaskers in Etterbeek stuit op veel kritiek

TDN
© BRUZZ
06/05/2020

De beslissing van Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) om mondmaskers te verplichten in handelzones en aan de schoolpoort valt niet in goede aarde. Door zijn solo slim zorgt hij voor onduidelijkheid bij de Brusselaar, klinkt het bij PS, Ecolo en Groen. Minister-president Rudi Vervoort (PS) draait intussen om de hete brij heen.

Op plaatsen waar afstand houden niet altijd mogelijk is, verplicht de gemeente Etterbeek het dragen van mondmaskers tussen 8 en 18 uur. De politieordonnantie omvat de Tongerenstraat en de Keltenlaan, vlakbij het Jubelpark, en de Waversesteenweg in de Jachtwijk. Het gaat om twee straten met verschillende Etterbeekse handelszaken, maar ook in de directe omgeving van scholen.

Vervoort omzeilt de kwestie

In de commissie Binnenlandse Zaken vroegen verschillende parlementsleden zich af of de Etterbeekse beslissing zinvol was. "Het lijkt me niet verstandig om cavalier seul te spelen", aldus Marc-Jean Ghyssels (PS). "Dit zorgt voor onduidelijkheid bij de Brusselaar. Zoiets moet toch eerst overlegd worden binnen de conferentie van burgemeesters?" Ook Juan Benjumea-Moreno (Groen) en Ahmed Mouhssin (Ecolo) pleitten voor coherentie. "Anders dreig je een kakafonie van politiebesluiten te hebben. Dat helpt niet."

Gevraagd naar zijn mening over de ordonnantie bleef minister-president Vervoort, die bevoegdheid is voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid in het Brussels gewest, op de vlakte. "Het basisprincipe van de federale overheid is dat mondmaskers verplicht zijn op het openbaar vervoer. Op plaatsen waar de sociale afstand niet kan gerespecteerd worden, is een masker aangeraden", klonk het. "De conferentie van burgemeesters is er niet om te beslissen, maar om te informeren. Ik wacht de beslissingen van de Nationale en Gewestelijke Veiligheidsraad af."

"Straten autoluw maken? Dat is contraproductief. Minder plaats voor auto's, betekent meer mensen op de metro"

Vincent De Wolf

20181114 ZOOM Vincent de Wolf BRUZZ ACTUA 1638

De Wolf, die zijn burgemeesterpost cumuleert met een zitje in het Brussels parlement, verdedigde zijn beslissing. "Ik baseer me op advies van gezondheidsexperts. Het stond buiten kijf dat de sociale afstand in deze wijken niet zou gerespecteerd kunnen worden, met risico op nieuwe besmettingshaarden. Ik volg dezelfde logica als in de Recyparken, waar mondmaskers ook de norm zijn, en voer de federale richtlijnen uit op lokaal niveau."

De gemeente Etterbeek kiest er bewust voor om geen autoluwe zones te creëren, zoals in vele Brusselse gemeenten wel gebeurt. "Het heeft geen zin om straten vrij te maken voor voetgangers of fietsers", zegt De Wolf stellig. "Dat is onlogisch en zelfs contraproductief. Zo'n maatregelen lokken net meer mensen. En als er minder plaats is voor de auto zijn meer Brusselaars verplicht het openbaar vervoer te nemen als ze lokaal komen winkelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Etterbeek , Politiek , Rudi Vervoort , Vincent De Wolf , mondmaskers Etterbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni