Mondmaskers verplicht in voetgangerszone en Nieuwstraat

© PhotoNews
| Een wachtrij van klanten met mondmasker in de Nieuwstraat.

Vanaf maandag wordt het dragen van een mondmasker verplicht in de volledige voetgangerszone, de Nieuwstraat en de Maria-Christinastraat in Laken. Dat laat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) donderdag weten. Aanleiding zijn de verscherpte adviezen van de Nationale Veiligheidsraad.

Behalve in de winkelstraten wordt een mondmasker ook verplicht op markten, rommelmarkten en kermissen zoals de Zuidfoor.

"Zelfs al zijn de cijfers van nieuwe besmettingen voor de Stad Brussel vandaag nog steeds laag, roep ik onze Brusselaars en bezoekers op om waakzaam te zijn én te blijven", zegt burgemeester Close. "Ik benadruk nog eens dat het naleven van de maatregelen opgelegd door de overheid van essentieel belang is voor iedereen."

Donderdag besliste de Nationale Veiligheidsraad om mondmaskers te verplichten in de horeca en in openbare plaatsen en markten. Het staat lokale besturen vrij om te beslissen of mondmaskers ook op andere drukbezochte plaatsen, zoals winkelstraten, te verplichten. Brussel-Stad heeft nu dus beslist van wel.

De handhaving en controles starten vanaf komende maandag 27 juli, omdat het juridisch kader nog moet worden opgesteld. De politie, gemeenschapswachten en de preventiedienst Bravvo zullen wel al vanaf zaterdag de bewoners en bezoekers sensibiliseren om een mondmasker te dragen. Vanaf maandag kunnen er effectief boetes uitgeschreven worden, verduidelijkt Closes woordvoerster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?