Zuidfoor gaat gewoon door, weliswaar met mondmasker

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 23 juli 2020

De Nationale Veiligheidsraad haalt de teugels opnieuw wat strakker aan nu het coronavirus aan kracht wint. Het dragen van een mondmasker wordt de norm, ook op restaurant en in de cafés. Ook de Zuidfoor kan plaatsvinden, weliswaar met het verplicht mondkapje. Buurtbewoners maken zich zorgen.

In plaats van versoepelingen kondigde premier Sophie Wilmès (MR) donderdag een reeks nieuwe maatregelen aan. Die gaan vanaf zaterdag in. Mondmaskers worden de norm. Vanaf dit weekend is de bedekking van mond en neus verplicht in horecazaken, op markten, rommelmarkten en kermissen en bij uitbreiding op alle drukke plaatsen.

Buurtbewoners maken zich zorgen over de besmettingshaarden die kunnen ontstaan op de Zuidfoor. "Zo'n evenement is om problemen vragen", zegt buurtbewoner Marc Haesendonckx. Maar Patrick de Corte, die de foorkramers vertegenwoordigt, maakt zich sterk dat de sanitaire maatregelen volstaan om dat te voorkomen.

Wel zullen er nu slechts 400 personen tegelijk aanwezig mogen zijn, in plaats van de voorziene 800. Een telsysteem zal geïnstalleerd worden. "Ik kan de Brusselaar geruststellen: de Zuidfoor gaat gewoon door, met de gepaste maatregelen", aldus De Corte. "Kermissen zijn ook nog steeds toegelaten, zij het met mondmaskerverplichting voor de bezoekers."

Ook Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Mangain (Défi) verwacht weinig gevolgen van de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad voor de organisatie van de Zuidfoor. Dat zegt hij aan persagentschap Belga. "We leggen momenteel de laatste hand aan het protocol, maar daar zal wellicht nauwelijks iets aan veranderen, op de verplichting voor de bezoekers na om een mondmasker te dragen", verklaarde de schepen desgevraagd. Maingain wees erop dat kermissen onder dezelfde regeling vallen als markten, waardoor de beperking tot 400 deelnemers voor evenementen niet van toepassing is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?