Virusopstoot of niet, voorbereidingen Zuidfoor zijn gestart

© Thalia Phatisis
| Stadswerkers maken de Zuidlaan klaar voor één van de grootste kermissen van het land.

De Zuidlaan lijkt zich stilaan klaar te maken voor één van de grootste kermissen van het land, ook al dreigt een tweede golf van coronabesmettingen. “Voorlopig gaat alles gewoon door.”

Zowel Sibelga, de netbeheerder voor elektriciteit in Brussel, als enkele stadswerkers waren woensdagmiddag aan de slag op de Zuidlaan. “Pas vorige week kregen we groen licht. Plots geraakte alles in een stroomversnelling,” aldus Pauwel die landmeter is voor Brussel-Stad.

“De groene cijfers op de grond zijn plaatsaanduidingen. Zo weten de foorkramers waar ze zich moeten installeren en ontstaat er geen discussie,” zegt Pauwel. “Voorlopig gaat alles gewoon door. Ik hoor alleen over veranderingen in verband met de foorkramers. Sommigen zeggen af, anderen willen een andere standplaats. Over veranderingen door de stijgende coronabesmettingen ben ik niet op de hoogte.”

Op de Zuidlaan zorgde Sibelga voor de nodige elektriciteitsvoorziening en aan tramhalte Arts & Métiers werden stenen blokken en bouwhekken verwijderd. “Nu moeten we nog enkele paaltjes weghalen zodat de forains gemakkelijk toegang hebben tot hun standplaats,” zegt stadswerker Michiel. “Donderdag begint de opbouw van de attracties. Voor nu gaat alles gewoon door. Hoe vreemd dat ook mag klinken.” Een andere stadswerker voegt al lachend toe dat ze de stenen gewoon kunnen terugleggen mocht de komende dagen alsnog een annulatie volgen.

“Ik voorspel pure chaos”

Enkele buurtbewoners vinden deze voorbereidingen verontrustend. “Dat ze de parking op de middenberm al volledig hebben leeggemaakt wil zeggen dat de opbouw van de attracties ieder moment kan beginnen,” vermoedt Marc Haesendoncxks die als lid van buurtcomité Porte d’Anderlecht een paar weken terug zijn zorgen om de Zuidfoor al uitte.

Hij vindt dat de Brusselse regering haar beslissing over de Zuidfoor moet herbekijken in het licht van de toegenomen coronabesmettingen. “In plaats van enkel te doen wat de Nationale Veiligheidsraad haar oplegt, moet de Brusselse regering zelf beslissen over wat het veiligste is. Het stadsbestuur moet dringend zijn tanden laten zien. Ik hoop dat ze besluiten om de Foor niet te laten doorgaan.”

Nog een andere buurtbewoner, uit de Kazernestraat vlak aan de Zuidfoor, geeft commentaar op de beslissing om het evenement te laten doorgaan. “Dat heeft te maken met de euforie van een paar weken geleden toen het aantal besmettingen even naar beneden ging.” Volgens de verontruste bewoner is de Zuidfoor al lang geen kleine buurtkermis meer. “Van een massa-evenement willen ze plots een kleine kermis maken. Ik vind dat een ongeloofwaardig verhaal. Ik voorspel dan ook pure chaos.”

Weinig vertrouwen in coronamaatregelen

De beloofde maatregelen stellen de buurtbewoners maar weinig gerust. “Ik kan mij niet inbeelden dat een massa-evenement waarbij bezoekers op attracties roepen en zingen op een veilige manier kan doorgaan. Ze willen met aparte ingangen en hekken werken, maar dat zal net lange wachtrijen veroorzaken,” zo vindt Haesendoncxks.

Maïté Van Rampelbergh, woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS), laat weten dat het kabinet pas volgende week zal communiceren over de Zuidfoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?