9 oktober 2023: steunbijeenkomst voor de staat Israël aan de Israëlische ambassade in Brussel na de aanvallen van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas
© PhotoNews | Oktober 2023: steunbijeenkomst voor de staat Israël aan de Israëlische ambassade in Brussel na de aanvallen van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

MR-politicus roept op tot mars tegen antisemitisme

© Belga
10/11/2023

Kamerlid Denis Ducarme (MR) lanceert vrijdag een oproep tot een mars tegen antisemitisme. Ducarme wijst onder meer op de toegenomen meldingen van antisemitisme in ons land sinds het conflict tussen Israël en Hamas en de extra beveiliging in joodse buurten.

De oproep van Ducarme is gericht aan de politiek en het maatschappelijk middenveld in het algemeen, legt de MR-politicus uit. "We zien vandaag dat het aantal meldingen en klachten wegens antisemitisme stijgt in België en Europa, dat antisemitisme op sociale media toeneemt en dat de minister van Binnenlandse Zaken de joodse buurten extra moet beveiligen", zegt hij aan Belga.

Ducarme wijst ook op de betogingen die de pro-Palestijnse organisatie Samidoun, die in Duitsland verboden is, organiseert in Brussel. "Dat zet aan het denken", vindt hij. "We stellen vast dat het gevoel dat 'la Bête immonde' (het nazisme, red.) niet helemaal dood zou zijn, toeneemt."

denis_ducarme.jpg
© Denis Ducarme (via Facebook) | MR-politicus Denis Ducarme, geboren in Watermaal-Bosvoorde en nu wonend in Charleroi.

'Krachtig gebaar'

Ducarme haalde de inspiratie in Frankrijk, waar de voorzitters van de Nationale Vergadering en de Senaat eerder deze week opriepen tot een burgermars tegen het antisemitisme, die komende zondag zou plaatsvinden in Parijs. Die oproep veroorzaakt echter verdeeldheid binnen de Franse politiek omdat Marine Le Pen, kopvrouw van de extreemrechtse formatie Rassemblement National, haar kiezers woensdag opriep om massaal op de mars aanwezig te zijn.

Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) staat achter het idee van Ducarme. De verschillende Belgische regeringen moeten volgens het CCOJB een "krachtig gebaar" stellen tegen de toename van antisemitisme en daarmee duidelijk maken "dat de oorlog zich niet in België afspeelt", zegt voorzitter Yves Oschinsky. "De Joodse gemeenschap is bang in het huidige klimaat. Er is nooit eerder zo'n grote, collectieve angst geweest", zegt hij. "Er is een extreem ongemakkelijk gevoel dat doet denken aan wat onze ouders en grootouders hebben gevoeld in de jaren 1930. Voor de eerste keer krijgen we zo'n krachtige glimp mee van wat zij hebben meegemaakt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie