Mustafa Rezki, coördinator van zaalvoetbalclub Anneessens 25.

Kort gesprek

Mustafa Rezki van voetbalclub Anneessens 25: 'Relschoppers komen niet uit de wijk'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
28/11/2022

De rellen na de voetbalmatch België - Marokko laten ook Anneessens 25, de zaalvoetbalclub die uitgroeide tot een wijkwerking, verward achter. “We begrijpen dit niet”, zegt coördinator Mustapha Rezki (37).

Wie zijn de jongeren die in de Anneessenswijk vernielingen aanbrachten?
We hebben de beelden van de rellen bekeken en hebben geen enkele jongere herkend. Ze wonen niet hier in de wijk. Buurtjongeren zouden nooit de auto of nachtwinkel van de buren beschadigen – de volgende dag komen ze die buren op straat weer tegen. Maar de Stalingradlaan is een ontmoetingsplek, waar ook veel volk uit andere wijken naartoe komt. Na de match wilden ze naar de Beurs trekken. Nog een geluk dat de politie hen gestopt heeft, anders hadden de chalets aan Winterpret er ongetwijfeld aan moeten geloven. Dan konden we spreken van een catastrofe en zouden de rellen pas echt internationaal nieuws geweest zijn.

Waarom doen ze dat? Marokko won.
Eerlijk, we snappen het ook niet. Maar het is beschamend. De jongeren kwamen duidelijk niet naar Anneessens om te supporteren, maar om rel te schoppen. In Marokko is de overwinning uitgelaten gevierd, maar met respect voor alles en iedereen. Hier, maar ook in Nederland en Frankrijk, was dat anders.

Is er een anti-politie of zelfs anti-Belgisch gevoel, waardoor het grimmig werd?
Het is waar dat er soms spanning zit op de relatie met de politie. Maar op de scholen waar ik lesgeef, is iedereen ontgoocheld en beschaamd – er wordt over niks anders gepraat. Van een anti-Belgisch sentiment is volgens mij geen sprake. Toen op het vorige WK Marokko niet en België wel naar de volgende ronde ging, heeft iedereen met België meegefeest. We moeten stoppen met redenen te zoeken voor het gedrag van zondag. Het is gewoon niet normaal.

Wat moeten we doen om dit in de toekomst te vermijden?
Op korte termijn: meer politie. Er is nu geen tijd om in dialoog te gaan, en met die relschoppers heeft dat toch geen zin. De daders moeten streng gestraft worden, op z’n minst door de factuur naar hen te sturen. Anders doen ze verder. Donderdag is de volgende match van Marokko (tegen Canada, red.). Ik hou m’n hart al vast.

Op langere termijn moet er wél meer dialoog komen tussen politie en jongeren. Nu kennen ze elkaar enkel van tijdens de confrontaties en dat werkt niet. Maar opnieuw: het overgrote deel van de jongeren die ik hoor op school of in de voetbalclub, begrijpen niet wat er gebeurd is, en veroordelen het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni