| Archiefbeeld.

Ook in Brussel wil N-VA huisarrest voor relschoppers, Close sluit mogelijkheid niet uit

© BRUZZ
29/12/2023
Updated: 29/12/2023 15.41u

Voor het tweede jaar op rij legt Antwerpen tijdens oudejaarsnacht huisarresten op aan jongeren die zich eerder schuldig maakten aan overlast. Ook in Brussel is de Vlaams-nationalistische partij er voorstander van om op die manier “heel wat miserie te vermijden”. Burgemeester van stad Brussel Philippe Close (PS) sluit de mogelijkheid niet uit, "maar eerst de praktische aspecten bekijken".

Het gaat in Antwerpen om 31 jongeren tussen 13 en 22 jaar oud die volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) gekend zijn voor meerdere feiten en reeds in aanraking kwamen met de politie. Het gaat daarbij om overlast, vechtpartijen, vuurwerk en brandstichtingen, vernielingen en vandalisme, wapenbezit, en het hinderen of belagen van politiemensen.

Om nieuwe problemen tijdens de eindejaarsvieringen te voorkomen, krijgen de jongeren dus van 31 december om 17 uur tot 1 januari om 8 uur huisarrest. Wie toch in het openbaar komt, kan worden opgepakt en riskeert een boete tot 350 euro.

In Brussel zegt gemeenteraadslid en parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) eveneens voorstander te zijn van de maatregel. “We hebben de situatie de voorbije jaren telkens zwaar zien ontsporen op Nieuwjaarsnacht met rellen, uitgebrande wagens en aanvallen tegen de politie en hulpdiensten. Door relschoppers preventief aan te houden of onder huisarrest te plaatsen kunnen we heel wat miserie vermijden.”

Van den Borre vroeg aan Philippe Close (PS) om de maatregel ook in Brussel in te voeren. “Ik heb geen bevestigend noch ontkennend antwoord ontvangen, maar hoop oprecht dat hij zal luisteren.” In een reactie liet de burgemeester weten de mogelijkheid niet uit te sluiten, maar "eerst de praktische aspecten van een dergelijke maatregel nader te moeten bekijken". Volgens de woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van de keere zijn huisarresten in Brussel niet voorzien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni