Ondanks heropstart bedrijven nauwelijks meer kinderen in opvang op school

© PhotoNews
| Van lange klasrijen in de scholen is nog geen sprake. Daarvoor is het waarschijnlijk wachten op de gedeeltelijke heropening van de scholen op 15 mei.

Heel wat bedrijven heropenden vandaag na twee maanden van quarantaine en telewerk opnieuw de deuren. Maar dat had op de eerste dag weinig of geen impact op de opvang van kinderen op school. Zowel in de 38 basis- als 12 secundaire scholen van de Scholengroep Brussel was de stijging van het aantal kinderen met minder dan een procent zo goed als verwaarloosbaar.

Ondernemingen waar geen niet-professionele interacties plaatsvinden mogen sinds vandaag opnieuw werknemers vanop kantoor laten werken. Voor heel wat mensen betekent dat het einde van bijna twee maanden voltijds telewerken in combinatie met het thuis bezighouden en begeleiden van kinderen tijdens online lessen.

De scholen zijn nog altijd gesloten, maar ze organiseren voor het eerst wel weer opvang voor iedereen die daar nood aan heeft. Tot vandaag was dat recht enkel voorbehouden voor kinderen van ouders met een essentieel beroep. Maar die versoepeling heeft in Brussel niet geleid tot een stormloop op de schoolpoort, integendeel.

Verwaarloosbare stijging

Van de 9.700 leerlingen die de 38 basisscholen van de Scholengroep Brussel rijk zijn, moest er voor 220 kinderen opvang worden voorzien. Dat komt neer op 2,2 procent en is een stijging van amper 0,5 procent in vergelijking met vorige week. Op maandag 27 april vonden toen 163 leerlingen of 1,7 procent hun weg naar een opvanglokaal.

Voor het secundair onderwijs is de toename helemaal verwaarloosbaar. Verspreid over 17 middelbare scholen kwamen er 22 leerlingen naar school op een totaal van 6.232, ofwel een schamele 0,35 procent. Dat is 0,05 procent meer dan op 27 april toen 16 leerlingen of 0,3 procent van alle leerlingen niet thuis konden blijven.

Toename verwacht bij heropening scholen

Op vrijdag 15 mei zal het aantal leerlingen in de Brusselse scholen zonder twijfel wel gevoelig stijgen. Dan worden zowel in het basis- als middelbaar onderwijs bepaalde voorkeursleerjaren opnieuw opengesteld voor een proefdag. Daarna volgt in het weekend een evaluatiemoment, zodat op maandag 18 mei de doorstart definitief kan worden ingezet.

Over hoe de opvang er dan moet uitzien zitten de onderwijskoepels op dit moment samen met kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Vooral over de manier waarop kinderen die al langer opgevangen worden veilig in contact kunnen komen met kinderen die voor de eerste keer weer naar school gaan, bestaat nog veel verwarring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?