| De Scholengroep Brussel is tevreden met de versoepelingen in het plan voor de heropening van de scholen op 15 mei. Maar er heerst wel nog onduidelijkheid over de organisatie van de opvang van leerlingen.

Scholengroep Brussel: ‘Heropening van de scholen wordt maatwerk’

Godfried Roelant
© BRUZZ
29/04/2020

Op 15 mei heropenen de scholen opnieuw de deuren, zo ook de 38 basisscholen en 17 secundaire scholen die deel uitmaken van de Scholengroep Brussel. De koepel van het gemeenschapsonderwijs zegt tegen dan klaar te zullen zijn voor de heropstart, maar zit wel nog met vragen rond de opvang van leerlingen. “Het is nog niet duidelijk hoe we dat op een veilige manier georganiseerd moeten krijgen”, zegt Karin Struys van de Scholengroep.

Een dag proefdraaien met een beperkt aantal leerjaren op vrijdag 15 mei met daarna een weekend om te evalueren, om vervolgens een doorstart te maken op maandag. Zo ziet het draaiboek voor de heropening van de scholen 'post-lockdown' er momenteel uit.

Iedere school beslist zelf

De werkgroep die dat plan uittekende, met daarin onder meer experts, vertegenwoordigers van de onderwijsnetten en het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), kwam dinsdag samen om de laatste hand te leggen aan de definitieve versie. Want vanuit de scholengroepen was er toch wat kritiek op eerdere versies van het plan.

"Scholen kunnen autonoom beslissen over welke voorkeursleerjaren ze opnieuw openstellen. Dat was nodig, want de verzadigingscapaciteit is voor elke school verschillend"

Karin Struys van de Scholengroep Brussel

“De richtlijn is nu om in het basisonderwijs eerst voorrang te geven aan het zesde leerjaar en daarna aan het eerste en tweede leerjaar. In het secundair onderwijs zal in eerste instantie enkel het zesde middelbaar bevolkt worden. Die strategie en volgorde is voor ons zeker aanvaardbaar. Tijdens het overleg daarover gisteren werd duidelijk dat scholen autonoom moeten kunnen kiezen wanneer zij welke voorkeursleerjaren opnieuw openstellen”, legt Karin Struys van de Scholengroep uit.

“De reden daarvoor is dat de verzadigingscapaciteit voor elke school verschillend is. Als scholen merken dat ze bijvoorbeeld de afstandsregels niet kunnen respecteren, dan moeten zij de kans hebben om te wachten met het toelaten van leerlingen, of klassen opnieuw kunnen sluiten.”

‘Kortsluiten over opvang’

Op die vraag kwam een positief antwoord en ook het verlangen om het maximaal aantal leerlingen per klas op te trekken van tien naar veertien werd ingelost. “Dat geeft de schooldirectie meer vrijheid bij de reorganisatie van de klassen. Uiteraard zal daarbij rekening worden gehouden met de gevraagde afstand tussen de leerlingen onderling en de leerkrachten. Die is nu afgeklopt op vier vierkante meter per leerling en het dubbele voor een leerkracht.”

Iedere leerling en leerkracht in het secundair onderwijs zal uit gezondheidsoverwegingen verplicht een mondmasker moeten dragen om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Voor de lagere scholen geldt die maatregel enkel voor de leerkracht. Ook wanneer een kind in het zesde leerjaar twaalf jaar wordt, is een mondkapje daarna niet verplicht.

"De contactbubbel van leerlingen die nu opgevangen worden in de scholen zal op 15 mei doorbroken worden met andere kinderen. Maar daarvoor bestaat nog geen duidelijk plan van aanpak"

Karin Struys van de Scholengroep Brussel

De Scholengroep heeft vertrouwen in de heropening van de scholen, maar heeft wel nog vragen bij de opvang van leerlingen. “Op dit moment worden enkel kinderen opgevangen van ouders die door hun essentieel beroep ook in coronatijden niet van thuis uit kunnen werken. Op 15 mei zal die contactbubbel doorbroken worden met andere kinderen. Het is nodig dat hierover wordt kortgesloten, want vandaag is het niet duidelijk hoe we dat op een veilige manier georganiseerd moeten krijgen”, aldus Struys nog.

Vermoedelijk wordt over de leerlingenopvang maandag een plan van aanpak afgeklopt. Dan steekt de werkgroep opnieuw de koppen bij elkaar om tot een beslissing te komen. Na 15 mei zal er wekelijks een evaluatie plaatsvinden. Als die positief zijn, bestaat de kans dat eind mei ook leerlingen van andere leerjaren opnieuw naar school zullen kunnen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Onderwijs, heropening scholen, gemeenschapsonderwijs, karin struys, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni