Ook kinderen en daklozen krijgen mondmaskers van Gewest

© PhotoNews

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft maandagnamiddag de gemeenten en politiezones in de Gewestelijke Veiligheidsraad toelichting gegeven over de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad (NVR) en de bestelling van stoffen mondmaskers. Het doel is om elke Brusselaar een masker te bezorgen, ook kinderen en daklozen. "We maken geen onderscheid."

Zoals bekend loopt de exitstrategie uit de lockdown in drie fasen aan de hand van een 'geleidelijke, evoluerende en niet-definitieve kalender'. Mondmaskers worden verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar op het openbaar vervoer, maar ook in de scholen bij de heropening ervan. Het is verder ook aangewezen een mondmasker te dragen in de openbare ruimte en op plaatsen waar het niet mogelijk is de nodige fysieke afstand te bewaren (winkels, werkvloer...).

De Brusselse regering had op 23 april beslist om minstens één zogenaamd stoffen comfortmasker (filter inbegrepen) te bezorgen aan elke Brusselse burger, alsook aan elk personeelslid van de gewestelijke besturen.

"Het dragen van een mondmasker zorgt voor extra bescherming ter aanvulling op de overige gezondheidsmaatregelen", benadrukt minister-president Rudi Vervoort. "Het nut van het mondmasker bestaat er niet zozeer in zichzelf te beschermen tegen het virus, dan wel om anderen te beschermen door ervoor te zorgen dat geen speekseldruppeltjes verspreid raken. In dat verband was het voor ons essentieel alle Brusselaars op voet van gelijkheid te behandelen. De maskers zijn daarom bestemd voor de hele Brusselse bevolking, met inbegrip van kinderen jonger dan 12 jaar, daklozen en mensen die zich in een onregelmatige situatie bevinden."

"We onderscheiden niet", zegt zijn woordvoerster Zeynep Balci daarover aan BRUZZ. Zelfs al is het niet verplicht voor kinderen onder de 12 jaar om een masker te dragen, ze zullen er dus wel een krijgen.

Taskforce

Het Gewest wil het model kopen dat aanbevolen en goedgekeurd is door de FOD Volksgezondheid op de website maakjemondmasker.be. De maskers zullen beschikbaar zijn in drie maten.

Het Gewest coördineert de aankoop, de veilige opslag en de verdeling van het materiaal via een gewestelijke task force van de bevoegde gewestelijke besturen en instellingen van openbaar nut - Brussel Preventie en Veiligheid, Hub.brussels, Citydev, Iriscare, enz. Er werd een marktonderzoek verricht om na te gaan wat de productiecapaciteit is van de Brusselse en Belgische ondernemers die in staat zijn om bestellingen van een dergelijke omvang te verwerken en tegelijk een kwaliteitsvol product af te leveren.

Tot slot is er ook een coördinatie met de gemeenten, die, omdat ze zo dicht bij de Brusselse bevolking staan, een essentiële rol zullen spelen bij het verdelen van de maskers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?