Ook Schaarbeeks gezin bevangen door CO-intoxicatie

© PhotoNews
| Brandweer Brussel

Een gezin in de Brusselse gemeente Schaarbeek is woensdagvoormiddag het slachtoffer geworden van een CO-intoxicatie. De twee ouders en de drie kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. In het gebouw waar ze woonden is de gastoevoer afgesneden. Dat meldt de Brusselse brandweer woensdagmiddag. Ook in Molenbeek werd woensdag een geval van CO-intoxicatie gemeld.

Het gezin had omstreeks 10.00 uur de hulpdiensten gebeld omdat één van de gezinsleden zich ziek voelde. Bij aankomst van de ziekenwagen, trad de CO-melder van de ambulanciers meteen in werking. De ambulanciers openden vervolgens de ramen, verwittigden de brandweer en evacueerden de vijf gezinsleden. Beide ouders en de drie kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis. De vader was er het ergst aan toe en zal waarschijnlijk zuurstoftherapie krijgen in een hyperbare kamer.

In het gebouw in de Paviljoenstraat werden zeer hoge CO-waarden vastgesteld. Die bleken afkomstig van de gasbrander, waar een slechte verbinding tussen de brander en de schouw zorgde voor een ontoereikende afvoer van de verbrandingsgassen. In het hele gebouw werd de gastoevoer afgesloten, in afwachting van een grondige controle en de nodige aanpassingen.

De voorbije dagen en weken zijn er geregeld gevallen van CO-intoxicatie in Brussel, die soms dodelijk uitdraaien. Eerder deze woensdag was er nog een geval in Molenbeek. Veel CO-intoxicaties zijn te wijten aan slecht onderhoud van verwarmingstoestellen. De incidenten vinden ook vaak plaats in een context van armoede.

De brandweerwoordvoerder herhaalt nog eens de preventieve maatregelen om een CO-intoxicatie te voorkomen: "Zorg voor aanvoer van verse lucht en ventilatie. Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende technicus, laat die ook de verplichte controle uitvoeren en een regelmatig onderhoud. De afvoer van de verbrandingsgassen dient ook conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. Besteed ook aandacht aan de CO-waarschuwingen van het KMI."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?