23 april 2021: burgers verzamelen aan het Egmontpaleis en vragen meer vrijheid en versoepeling van de coronamaatregelen door het overlegcomité van de federale en andere regeringen
© PhotoNews | 23 april 2021: burgers verzamelen aan het Egmontpaleis en vragen meer vrijheid en versoepeling van de coronamaatregelen door het overlegcomité van de federale en andere regeringen. De politie kijkt toe.

Politie bereidt zich voor op handhaving zonder avondklok: ‘Moeilijk gaat ook’

TDN
© BRUZZ
30/04/2021

Na bijna een half jaar gaat vanaf zaterdag 8 mei de avondklok op de schop. Dat betekent ook een aanpassing voor de politie. Die zal straks moeten controleren of de Brusselaars het samenscholingsverbod van meer dan drie personen wel respecteren. “Dit zal ongetwijfeld meer discussies tussen agenten en burgers veroorzaken."

Vanaf 8 mei verdwijnt de avondklok, die sinds 19 oktober 2020 inging vanaf 22 uur in het Gewest. De cafés mogen opnieuw hun terrastafels buiten zetten en er aan tafeltjes van maximaal vier personen volk ontvangen tot 22 uur. Je mag in Brussel opnieuw buiten vertoeven in groepjes van 10. Vanaf middernacht tot 5 uur ’s ochtends geldt er weliswaar een samenscholingsverbod van meer dan drie personen.

Minder houvast

Bij de Brusselse politiezones, waarvan de korpschefs mee aan tafel zaten bij de gewestelijke veiligheidsraad, heerst veel scepsis over de toepasbaarheid van dat samenscholingsverbod. De avondklok bood agenten in elk geval meer houvast. “Maar handhaving mag nooit het doel zijn”, beseft ook woordvoerster Sarah Frederickx van de politiezone Zuid. “Op menselijk vlak en naar rechten en vrijheden zijn we tevreden.”

Nu de avondklok afgeschaft wordt, belooft de taak van de agenten toch moeilijker te worden. “Maar plichtbewust passen we ons aan”, reageert Ilse Van de Keere van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene, het grootste korps van de hoofdstad, kort. “We moeten nog bekijken hoe we onze aanpak zullen beschrijven, maar we kennen het samenscholingsverbod al. Die ervaring helpt”, vult Caroline Vervaet van de zone West aan. “Moeilijk gaat ook”, besluit ze met een boutade.

Meer discussies

In maart vorig jaar werd ook al een samenscholingsverbod afgekondigd. Volgens Frederickx wordt de manier waarop de overheden hierover communiceren naar de burgers cruciaal. De lijnen kunnen best duidelijk afgebakend worden. “Dat was het grote voordeel van de avondklok. Het samenscholingsverbod biedt iets meer ruimte voor discussie. En ook de groepen buiten van tien personen zijn voor interpretatie vatbaar. Het zal moeilijk zijn voor onze agenten om te controleren”, vreest de woordvoerster van de zone Zuid.

Vooral wanneer er wat gedronken is, dreigt een welles-nietesspelletje tussen agent en burger. Want hoeveel afstand moet er zijn tussen twee groepjes van drie? En tussen groepjes van tien? En wanneer heb je een groepje van drie? Wat als vier huisgenoten ’s avonds nog uitbollen in het park? “De ene houdt er een andere interpretatie op na dan de ander. En dus wordt het moeilijk te controleren, tenzij de afbakening heel duidelijk is”, besluit Frederickx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Brusselse politie, avondklok coronacrisis, Samenscholingsverbod, Sarah Frederickx

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni