Politie controleert bezetting voormalige rijkswachtlogementen in Elsene

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 19 augustus 2020
Updated: 19-08-2020 - 17:28

Woensdagvoormiddag controleerde de politie de bezetters van de oude rijkswachtlogementen. Het gebouw op de Kroonlaan wordt sinds vrijdag 7 augustus ingepalmd door een veertigtal personen, voornamelijk vrouwen en kinderen zonder papieren.

Vorige vrijdag kwam de politie langs om de bezetters te verzoeken het gebouw te verlaten. Nu dat niet gebeurd is, kiest de politie voor een andere aanpak. “Concreet willen we achterhalen wie in het pand verblijft. Er loopt ook een onderzoek naar de staat van het gebouw, onder meer op het vlak van brandveiligheid”, zegt woordvoerder Olivier Slosse.

Het gebouw is eigendom van de Regie der Gebouwen en had twee jaar geleden al moeten verkocht zijn op een openbare veiling. Die verkoop werd evenwel uitgesteld naar dit jaar. Ondertussen staat een groot deel van het gebouw al enkele jaren leeg. Daarom werd besloten om de oude rijkswachtlogementen te gebruiken als onderdak voor vrouwen en kinderen zonder papieren.

Signaal

“Op dit moment verblijven er zo’n 22 vrouwen en 17 kinderen”, zegt Bintou Touré, een van de initiatiefneemsters van de bezetting. “Ze kwamen bij ons aankloppen omdat ze nergens terechtkunnen. Voor de coronacrisis konden de meesten onder hen zich wel behelpen. Sommigen werkten in het zwart en konden op die manier hun huur en rekeningen betalen. Maar door de gezondheidscrisis is dat voor hen niet meer mogelijk. Nu kunnen ze nergens meer heen."

“Vrouwen die op straat leven zijn het meest kwetsbaar”, legt Touré uit. “Daarom is het onze taak om hen een dak boven hun hoofd te bieden.” Maar met de bezetting willen ze ook een signaal geven. "Wij bieden ze de eerste hulp, water en eten, maar er is nood aan meer. Sommigen hebben dringende medische hulp nodig. We willen dan ook vragen aan de stad Brussel om hen te helpen”, aldus Touré. Daarnaast hoopt ze dat de gemeentelijke scholen de kinderen volgend schooljaar accepteren, zodat ze leren lezen en schrijven.

“Het is ook niet makkelijk om onderdak voor hen te vinden”, zegt Serge Bagamboula van de VZW ‘Voix des sans-papiers'. Zijn organisatie ondersteunt de bezetting van de oude rijkswachtlogementen. “We hebben aan verschillende gemeenten gevraagd om een locatie, maar telkens kregen we een negatief antwoord. En dat terwijl er zo veel leegstaande gebouwen zijn in Brussel."

Verbod op uithuiszetting

De Regie der Gebouwen laat weten geen voorstander te zijn van de bezetting. Volgens de woordvoerder loopt er momenteel een onderzoek naar de juridische mogelijkheden. In Brussel geldt overigens nog tot 31 augustus een verbod op uithuiszetting. Concreet betekent die maatregel dat alle gerechtelijke en administratieve beslissingen waarbij een uithuiszetting wordt bevolen, automatisch worden opgeschort. Maar het is voorlopig nog onduidelijk of de vrouwen en kinderen er nadien nog kunnen verblijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?