Politiezones leggen verkoop van vuurwerk aan banden

© Roan Van Eyck / BRUZZ
| In beslag genomen vuurwerk (archiefbeeld).

Om incidenten zoals vorige oudejaarsnacht in Molenbeek te vermijden, focussen de politiezones in de maand december op preventieve maatregelen tegen vuurwerk. De zes politiezones proberen vooral de verkoop ervan te verhinderen.

Op het Brussels grondgebied mag je het heel het jaar door geen vuurwerk afschieten. Wie zich in Molenbeek niet aan dat verbod hield, riskeerde een boete van 140 euro. Dat bedrag werd vlak voor oudejaarsavond opgetrokken naar 350 euro, evenveel als de boete in Evere. Een preventieve maatregel, aldus burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Handelaren

Volgens de Molenbeekse oppositie zou die weinig effect hebben, omdat vuurwerk toch verkocht wordt door handelaars in de gemeente. Daarom voerden de verschillende politiezones in december de strijd tegen de clandestiene verkoop ervan op. "Politiepatrouilles trokken erop uit om de handelaren te herinneren aan het strikte verbod", zegt woordvoerster Audrey Dereymaeker van de zone Noord.

Zodra de politie vermoedt dat er ergens vuurwerk in de rekken ligt, worden agenten ter plaatse gestuurd om dat te controleren. In Molenbeek werd midden december zo'n 50 kilogram aan vuurpijlen in beslag genomen. In de andere zones was de buit veel bescheidener, aldus de krant Le Soir.

Kat en muis

In Molenbeek legde de gemeente brochures bij winkeluitbaters en allerhande verenigingen om de bewoners te ontraden. Dat is ook de tactiek die bijvoorbeeld in Schaarbeek wordt gebruikt. Een taak die door de wijkagenten met succes wordt uitgevoerd, denkt waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (Défi). "Ik hoor in elk geval minder ontploffingen dan de vorige jaren", zegt ze in Le Soir. "Er zijn ook minder klachten."

Hoewel de focus op preventie ligt, zal er ook opgetreden worden wanneer nodig. "Maar het is niet evident om mensen op heterdaad te betrappen. We willen ook vermijden dat de politie de hele oudejaarsnacht een kat-en-muisspelletje speelt. De voornaamste bekommernis moet de veiligheid van de Brusselaar zijn", aldus Ukkels burgervader Boris Dilliès (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?