© BRUZZ | De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene laat twee drones rondvliegen om te controleren waar mensen samenkomen in openlucht.

Politiezones verhogen toezicht dit weekend: ‘Samenscholen blijft verboden’

EC
© BRUZZ
03/04/2020

Met de lentezon in aantocht zetten de Brusselse politiezones zich schrap voor mogelijke bijeenkomsten in openlucht dit weekend. Via extra patrouilles en camerabewaking zullen ze de regels rond social distancing blijven handhaven. “Mensen moeten de regels blijven respecteren.”

Met de fiets, te paard en met de wagen: de politie van zone Brussel Hoofdstad-Elsene zal “goed zichtbaar zijn” in parken en publieke plaatsen. Dat zegt woordvoerder Ilse Van de Keere aan BRUZZ. “Ik wil nogmaals herhalen dat de regels rond social distancing blijven gelden, zelfs met het goede weer. Wij zullen daarom duidelijk aanwezig zijn op het terrein.”

De zone gaat met behulp van twee drones van het Gewest kijken op welke plaatsen er veel mensen tegelijk aanwezig zijn. “De drones dienen om ons een overzicht te geven van waar mensen samenkomen. Indien nodig sturen we dan extra personeel ter plaatse”, zegt Van de Keere.

Die drone is vorig weekend ook al ingezet in de politiezone. Dat geldt ook in de politiezone Zuid, die extra gaat controleren in de hotspots zoals het park van Vorst of Neerpede in Anderlecht. "We zetten zeker meer patrouilles in om deze plaatsen te controleren, maar blijven ook aanwezig in de straten", zegt woordvoerder Adeline Rotny van de zone Zuid.

Camerabewaking

In politiezone Noord zal de drone niet rondvliegen, maar de zone zet wel extra agenten te paard van de federale politie in. "Het is niet de bedoeling om enkel op de hotspots aanwezig te zijn, maar echt overal", zegt woordvoerder Audrey Dereymaeker daarover.

Onder meer het Josaphatpark in Schaarbeek is zo'n 'hotspot' voor zonnekloppers, maar wordt nu dus sterk in de gaten gehouden. "Net als vorig weekend zullen we streng optreden en zullen er processen-verbaal worden uitgeschreven. Op die manier kunnen we overal snel tussenkomen."

In de politiezone Brussel-West zullen er dubbel zoveel patrouilles op de been zijn als normaal. “We hebben onze standaardinterventieploegen aangevuld met specifieke covid-patrouilles", zegt woordvoerder Caroline Vervaet. “Zij hebben vooral aandacht voor de parken en de gekende plekken in onze zone. We zijn dus in verhoogde aantallen aanwezig.”

De gekende plaatsen zijn onder meer het Elisabethpark in Koekelberg of in het park van Thurn & Taxis in Sint-Jans-Molenbeek, maar ook op andere publieke plaatsen komt er versterkte camerabewaking. “Wij hebben een vrij uitgewerkt cameranetwerk en we zetten extra personeel in om die camerabeelden te bekijken”, zegt Vervaet.

GAS-boetes

Wat betreft de boetes, zijn de zes Brusselse politiezones overeengekomen om voor een eerste inbreuk op de coronamaatregelen een GAS-boete van 250 euro uit te schrijven. Voor een tweede inbreuk, komt er een pv, dat gerechtelijk wordt opgevolgd.

Eerder had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het systeem van GAS-boetes onwettig genoemd. Hij werkt het systeem juridisch nog uit. Brussel heeft nu alvast een eigen oplossing bedacht. "Wij blijven nog altijd GAS-boetes uitschrijven, maar ook pv's", zegt Van de Keere daarover.

Intussen roept Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) tot burgerzin tijdens het zonnige weekend en waarschuwt iedereen om de bevelen van de ordediensten op te volgen. Hij raadt de Brusselaars aan om te gaan wandelen in groene ruimten dichtbij huis. Die zijn allemaal terug te vinden via de website van Brussel Leefmilieu.

"We zijn op de goede weg. Houd dit nu ook vol tijdens deze warme en zonnige dagen en maak enkel essentiële verplaatsingen", zegt Vervoort.

Politie te paard controleert het samenscholingsverbod in Park van Vorst, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2
© EW/BRUZZ | Politie te paard controleert het samenscholingsverbod in Park van Vorst, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, coronacrisis, politiecontroles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie