Jurgen De Landsheer), korpschef van politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst)
© Bart Dewaele | Jurgen De Landsheer), korpschef van politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst)

Racistische video: burgemeester Anderlecht overweegt burgerlijke partijstelling

YH
© BRUZZ - Belga
21/01/2021
Updated: 22/01/2021 07.14u

De burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps, gaat aan het politiecollege van de politiezone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) voorstellen om zich burgerlijke partij te stellen tegen de twee agentes die zich in een video denigrerend en racistisch uitlaten over inwoners van de zone. Ook de politiezone Zuid gaat klacht indienen tegen de agentes die in een filmpje racistische en homofobe uitspraken deden. Dat bevestigt korpschef Jurgen De Landsheer aan BRUZZ.

Dat meldt burgemeester Cumps na een overleg met de korpschef van de politiezone. Volgens de burgervader tasten de agentes met hun uitlatingen de goede naam en het imago van de politiezone aan.

"We hadden in het politiecollege al het administratieve deel van het dossier behandeld toen we vorige week te horen kregen dat de Raad van State de sancties had vernietigd die we twee jaar geleden hadden opgelegd", zegt burgemeester Cumps.

"De publicatie van de video donderdag wekt heel wat emoties op en ik moest met de korpschef overleggen om te zien hoe we hierop konden reageren. Ik steek ook niet onder stoelen of banken dat we voor reacties in de straat vrezen nu deze video zal opduiken op sociale media, zonder de nodige context, dat wil zeggen, zonder dat er bij vermeldt wordt dat de feiten van twee jaar geleden dateren en er een sanctie werd uitgesproken."

De burgemeester is naar eigen zeggen gedegouteerd door de homofobe en racistische uitspraken. "Bovendien brengen ze het werk in gevaar dat nu gebeurt om de band tussen burgers en politie opnieuw op te bouwen", gaat Cumps verder. "Dit brengt de agenten die elke dag te goeder trouw op het terrein werken, in diskrediet."

Klacht indienen

Op donderdag is gebleken dat de Raad van State besliste om de tuchtstraf die een van de agentes had gekregen nietig te verklaren. De agente was in 2018 al geschorst door toenmalig korpschef Patrick Evenepoel.

Ook huidig korpschef Jurgen De Landsheer wil het hier echter niet bij laten. Hij wil via een burgerlijke partijstelling klacht indienen tegen de agentes voor de imagoschade die de politiezone heeft geleden sinds dat het bewuste filmpje met racistische en homofobe commentaren in de pers is gekomen.

"Dit gedrag kan echt niet door de beugel," verklaart De Landsheer aan BRUZZ. "De overgrote meerderheid die hun werk correct uitvoeren, hoeven niet te lijden onder het wangedrag van enkelingen."

Een van de agentes, Cindy B., werkt nog steeds voor de politiezone Zuid. Ze komt sinds het voorval wel niet meer in contact met burgers. Korpschef De Landsheer wil overleg met de minister en de syndicaten om zulke inbreuken voortaan meteen te bestraffen met een ontslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Veiligheid, politiezone Zuid, racisme, racisme politie, Jurgen De Landsheer, Raad van State

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie