De herdenkingsplek in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 in metrohalte Maalbeek en Brussels Airport. Het ontwerp is van landschapsarchitect Bas Smets

| De herdenkingsplek in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 in metrohalte Maalbeek en Brussels Airport. Het ontwerp is van landschapsarchitect Bas Smets.

Regering schrapt garantiefonds slachtoffers terreur

© Belga
18/03/2021
Updated: 18/03/2021 13.00u

Er komt dan toch geen garantiefonds waarmee de overheid slachtoffers van terreuraanslagen zou kunnen vergoeden, in afwachting van de tussenkomst van verzekeraars. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag. Nochtans was de oprichting van zo'n fonds een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie van 22 maart.

De commissie die de aanslagen onderzocht, adviseerde in april 2017 om een garantiefonds uit te werken, zoals in landen als Frankrijk bestaat. "De commissie beveelt om voor de toekomst een systeem uit te werken waarbij de staat slachtoffers meteen hulp en schadevergoedingen kan toekennen, welke vervolgens door de staat gerecupereerd worden bij de verzekeringsmaatschappijen."

Dat garantiefonds is al jaren het stokpaard van slachtofferverenigingen, want bij een volgende terreuraanslag zou de puzzel nog moeilijker kunnen liggen. Zo'n fonds zou slachtoffers meteen uitbetalen, waarna de staat moet uitzoeken bij welke verzekeraar ze dat bedrag moeten recupereren. De verzekeringssector is geen voorstander van zo'n systeem.

Uit een document van de FOD Justitie blijkt nu dat het garantiefonds er niet komt. "Er is in de vorige legislatuur voor een andere oplossing gekozen", zegt het kabinet van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In 2018 koos het parlement om het plafond voor noodhulp door de 'commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden' op te trekken van 30.000 euro naar 125.000 euro. Dat werd in 2019 in een wet gegoten.

"Daarmee werd de aanbeveling van de commissie ook uitgevoerd. (...) Bovendien werken we aan een wetswijziging die de garantie biedt dat alle slachtoffers van terreur vergoed zullen worden, of ze nu verzekerd zijn of niet, en waar de aanslag ook mag plaatsvinden."

Een catastrofe

Valérie Gérard, advocaat bij slachtofferorganisatie Life4Brussels, noemt de keuze om het garantiefonds te schrappen 'een catastrofe'. "De gedupeerden van de aanslagen worden dubbel slachtoffer door de veelheid aan procedures en expertises op verschillende niveau's die ze moeten doorlopen."

In Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn andere mechanismes om slachtoffers uit te keren. Life4Brussels denkt dat het garantiefonds in België veel problemen zou hebben opgelost.

"Sommige slachtoffers vielen buiten de verschillende verzekeringen, omdat ze bijvoorbeeld niet onderweg waren naar werk noch gedekt werden door de verzekering van luchthaven voor ontploffingen op haar grondgebied. De afgelopen jaren moesten slachtoffers alles zelf uitzoeken. Elke keer moeten ze opnieuw uitleggen wat er is gebeurd en waarom het zo zwaar is."

Als er opnieuw een aanslag zou plaatsvinden op Belgisch grondgebied, moeten de slachtoffers volgens Gérard dezelfde juridische kluwen ontrafelen. Life4Brussels bereidt zich voor op de volgende stap om de noodzaak van het garantiefonds aan te tonen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni