De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Ruim 3.000 branden in Brussels Gewest afgelopen jaar

SB
© BRUZZ
16/05/2022

De Brusselse brandweer moest in 2021 bijna 14.000 keer uitrukken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Slechts 3.000 van die oproepen gingen over effectieve branden.

Met gemiddeld 38 oproepen per dag moest de Brusselse brandweer afgelopen jaar bijna 14.000 keer uitrukken voor incidenten in het hele Brusselse Gewest. Dat aantal omvat niet enkel branden, maar alle interventies, zoals het reinigen van de openbare ruimte, mensen die vastzitten in de lift en het leegpompen van kelders, vertelt woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw.

3.124 van de oproepen gingen wel om branden, zo blijkt uit cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse. “Daar zijn categorieën in”, zegt Derieuw. “Een vuilnisbakbrand of een autobrand vallen beide onder de algemene noemer ‘brand’, maar zijn dus niet van hetzelfde kaliber.”

Brussel-Stad en Anderlecht staan met respectievelijk 3.182 en 1.740 oproepen op de eerste en tweede plaats op vlak van incidenten in het Gewest. “Een specifieke reden is daar niet voor”, laat Derieuw weten. “Wel is het zo dat beide gemeenten dichtbevolkt zijn, wat het risico verhoogt. In de Stad is dat risico sowieso groter omdat daar veel evenementen plaatsvinden”, legt Derieuw uit.

Interventies en aantal branden in het Brussels Gewest in 2021

Meldingen

De brandweer kreeg in 2021 ook 3.160 zogenaamde ‘goedbedoelde’ meldingen van branden. “Dat zijn oproepen van mensen die denken dat het brandt, wanneer dat niet zo is. Een klassiek voorbeeld: als in de winter de verwarmingsketel van de Basiliek in Koekelberg in gang wordt gestoken, dan ontstaat er een rookwolk. Mensen die dan uit de Leopold II-tunnel komen, bellen ons dan omdat ze denken dat er brand is.”

De omgekeerde melding, ‘slecht bedoelde’ waarschuwingen, kwam maar liefst 56 keer voor. “Dan bellen mensen expliciet om de hulpdiensten te laten uitrukken. Dat is trouwens ook strafbaar”, zucht Derieuw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, brandweer Brussel, overzicht, Brussels Gewest, branden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni