| Je mag niet met meer dan 3 personen samenkomen in een straal van 70 meter rond de turquoise toren.

Samenscholingsverbod rond sociale woontoren in Ganshoren

Eva Christiaens
© BRUZZ
03/11/2022
Updated: 03/11/2022 15.52u

Sinds een week geldt in Ganshoren een samenscholingsverbod rond huisnummer 36 van de Negen Provincieslaan. Onder de sociale woontoren wordt lachgas en cannabis gebruikt, zegt de politie, en er zijn ook messen gevonden. De afgelopen week zijn al drie mensen opgepakt, zegt burgemeester Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren).

De beslissing viel twee weken geleden en kreeg vorige donderdag groen licht van de gemeenteraad.

De Negen Provincieslaan, waar de sociale woontorens De Villa’s staan, was al langer een ‘hotspot’ voor de lokale politie. Er werd dus al met prioriteit gepatrouilleerd. De laatste vijf maanden kreeg de politiezone Brussel-West verschillende oproepen over druggebruik (6), nachtlawaai (7) en verdachte personen (4) of handelingen (1). “Elke oproep is gevolgd door een interventie in de buurt,” zegt hoofdcommissaris Johan Berckmans.

De overlast heeft vooral te maken met het gebruik van lachgas in groep en het bezit en verkoop van cannabis, verduidelijkt de politie. Er zijn ook mensen aangehouden die een mes op zak hadden. De politie zegt niet om hoeveel arrestaties het gaat. De onderzoeken lopen nu nog bij het parket.

'Versnelling hoger'

“Er was dus al aandacht voor de wijk, maar de buurtbewoners hebben ons in oktober gevraagd om extra oplossingen,” zegt burgemeester Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren-Les Engagés). “We schakelen nu een versnelling hoger. Via het samenscholingsverbod kan de politie sneller optreden.”

Vooral onder en rond het turquoise woonblok op huisnummer 36 zorgen groepjes van vijf tot tien personen regelmatig voor een onveiligheidsgevoel bij de bewoners, zegt hij. Rond dat gebouw mag je nu niet meer samenkomen met meer dan drie personen en dat in een straal van 70 meter. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 350 euro (of 175 euro voor minderjarigen).

“De voorbije week zijn al twee mensen opgepakt met drugs op zak en één persoon met een verboden wapen,” zegt Van Laethem. Volgens Van Laethem zijn zowel mensen uit de buurt als van buiten de gemeente betrokken. Voortaan volgt elke week zo’n evaluatie, zegt hij nog.

Al tweede keer

Het is niet de eerste keer dat Ganshoren een samenscholingsverbod invoert tegen drugsoverlast. Een jaar geleden gebeurde dat ook al in de Heirbautstraat, een zijstraat van de Keizer Karellaan. “Dat verbod heeft goed gewerkt en is intussen niet meer van kracht,” zegt Van Laethem. Riskeert het probleem zich niet gewoon opnieuw te verplaatsen? “Ganshoren is niet zo groot,” sust Van Laethem. “Onze boodschap is: nergens in Ganshoren zijn drugsdealers welkom.”

In de gemeenteraad reageert oppositiepartij N-VA tevreden. “Dit samenscholingsverbod is een goed wapen om de overlast aan te pakken. Ik hoop dat de situatie nu kan verbeteren en dat de rust kan terugkeren,” zegt gemeenteraadslid Karl Vanlouwe.

Voor de sociale woonwijk De Villa’s is onlangs nog 12,5 miljoen euro vrijgemaakt. De wijk zal worden opgefrist met inspraak van de buurtbewoners, belooft burgemeester Van Laethem. “Dat moet het veiligheidsgevoel verder verhogen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Veiligheid, Jean-Paul Van Laethem, de villa's, drugsproblematiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni