Sanctionerend ambtenaar kritisch voor GAS-boetes in eerste golf

KH
© BRUZZ
26/07/2021

Tussen maart en juni van vorig jaar schreef de Brusselse politie circa 16.000 GAS-boetes uit voor de overtreding van de coronamaatregelen. De voorzitter van de sanctionerende ambtenaren toont zich erg kritisch over die formule.

Even terug in de tijd. Toen de corona-epidemie losbarstte, gaf de federale overheid de gemeenten de mogelijkheid om overtredingen tegen de coronamaatregelen (inclusief niet-essentiële verplaatsingen en gaan zitten op een bank) te beboeten met een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS). Of ze naar het parket door te sturen voor een gerechtelijke vervolging. De mogelijkheid voor GAS-boetes is tijdelijk en eindigt op 1 juli.

Anders dan de meeste andere gemeenten van het land, kozen de Brusselse gemeenten voor die GAS-boetes. Het Brusselse parket verzoop immers ook zo al in het werk.

In een interview met het blad van Brulocalis, de vereniging van Brusselse gemeenten, blikt Bertrand de Buisseret terug op die periode. Buisseret is de voorzitter van de sanctionerend ambtenaren in het gewest.

"Moesten we echt 250 euro boete opleggen aan die gescheiden vader met 1.100 euro uitkering, die voetbal speelde met zijn zoontje van 6 in een park?"

Betrand de Buisseret

Op enkele maanden tijd werden liefst 16.000 van die GAS-boetes uitgeschreven, blijkt. Circa 20 procent daarvan werd door de sanctionerende ambtenaar geklasseerd zonder gevolg - er werd geen boete naar de mensen thuis opgestuurd. Dat percentage ligt gevoelig hoger dan bij andere GAS-boetes.

De ene gemeente blijkt daarin ook niet de andere. In sommige gemeenten bedraagt het aantal geklasseerde boetes eerder 10 à 20 procent, in andere draait het eerder rond de 40 procent.

Buisseret kijkt met gemengde gevoelens terug op de periode van coronagasboetes. “Was het nuttig (...)? We moeten daar waarschijnlijk negatief op antwoorden als we alle cijfers bekijken.”

Gevoel van onrecht

De voorzitter betreurt onder meer dat de boetes vastlagen op een minimumbedrag van 250 euro. “Moesten we echt 250 euro boete opleggen aan die gescheiden vade die voetbal speelde met zijn zoontje van 6 in een park, die in een appartement zonder tuin woonde en 1.100 euro werkloosheidsuitkering kreeg?”

Dat het onbegrip ook bij de bevolking vaak groot was, blijkt overigens uit het aantal mensen dat de GAS-boetes betwistte. Dat aandeel bedroeg ongeveer 30 procent, veel meer dan bij andere GAS-boetes. “De meest plausibele verklaring is wellicht de hoogte van het bedrag en het gevoel van onrecht en onbegrip bij een flink deel van de beboete personen,” denkt Buisseret.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni