MIVB-busreizigers stappen af aan halte Simonis

| MIVB-busreizigers stappen af aan halte Simonis. Mondmaskers zijn zowel aan haltes als in de voertuigen verplicht (archiefbeeld)

Al zeker 2.300 boetes voor niet-naleven mondmaskerplicht op openbaar vervoer

SDS
© BRUZZ
19/11/2020

Sinds 4 mei mogen MIVB-controleurs boetes voor het niet-naleven van de mondmaskerplicht uitdelen. In het afgelopen half jaar deelden zij 439 boetes uit. Maar de controleurs zijn vaak vergezeld van politieagenten, die dan de bekeuringen op zich nemen. Vijf van de zes politiezones deelden nog eens 1.860 boetes uit in dezelfde periode.

"MIVB-controleurs zijn bevoegd om GAS-boetes uit te delen voor het niet-opvolgen van de regels", legt woordvoerster Cindy Arents in La DH uit. "Dat is wat tot nu in de wetgeving voorzien is. Maar we gaan dat repressieve kader in de komende weken versterken. Een besluit daarover is in eerste lezing al goedgekeurd door de ministerraad."

Dagelijks voert de MIVB een 30-tal controles uit, verspreid over het hele net, maandelijks leidt dat tot een duizendtal controleacties. Dan lijkt 439 boetes voor het niet dragen van een masker, in precies een half jaar tijd tot eind oktober, misschien een vrij mager resultaat. Maar daar zit een vertekening op. Als de MIVB-controleurs alleen tewerkgaan, delen zij de bekeuringen uit. Vaak voert het MIVB-personeel de controles echter uit in het gezelschap van de politie, en dan zijn het de politieagenten die beboeten.

'Administratieve onderschatting'

La Dernière Heure vroeg daarom ook de Brusselse politiezones naar hun maskerboetes. De zone Montgomery (Etterbeek en de Woluwes) heeft er sinds 4 mei 59 uitgedeeld. De politiezone Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) stelde er 371 op, de politiezone Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost) slingerde 839 overtreders op de bon. De zone Brussel Hoofdstad - Elsene meldt 382 processen-verbaal rond het niet-naleven van de maskerplicht. De zone Marlow (Ukkel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde) was voorlopig niet bereikbaar.

De zone West (Molenbeek, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren) deelde in die zes maanden 215 pv's uit op het openbaar vervoer, meldt woordvoerster Caroline Vervaet aan BRUZZ. "Maar wij vermoeden een administratieve onderschatting van het reële aantal. Als een agent iemand beboet omdat die geen masker draagt, gebeurt dat soms op het openbaar vervoer, maar heeft de agent dat vakje niet aangekruist."

Vervaet verwijst ook naar de federale spoorwegpolitie, die in de metro ook bevoegd is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , MIVB , coronaboete , coronaboetes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni