Door de lockdown om het coronavirus in te dijken is de Grote Markt leeg en verlaten. Enkel de politie is aanwezig

| Door de lockdown om het coronavirus in te dijken is de Grote Markt leeg en verlaten. Enkel de politie is aanwezig.

Sinds maart ruim 12.000 coronaboetes in Brussel-Stad

© Belga - BRUZZ
17/11/2020

Op het grondgebied van de stad Brussel zijn sinds maart ruim 12.000 sancties uitgedeeld aan personen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. De lokale politie stelde zelf 9.891 processen-verbaal op en er werden bovendien tussen maart en juni 2.391 GAS-boetes uitgereikt.

Die balans maakte burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond op tijdens een digitale gemeenteraad.

Tussen het begin van de lockdown in maart en het eind van de maand juni stelde de politie van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene 3.346 GAS-dossiers op, waarvan 76 procent (2.391) leidde tot een GAS-boete. In 462 dossiers werd beslist geen boete op te leggen, 218 dossiers werden zonder gevolg geklasseerd en over nog eens 275 gevallen bestaat nog geen uitsluitsel.

Sinds juli was het uitdelen van een GAS-boete, tot spijt van burgemeester Close, geen bevoegdheid meer van de stad en werd er overgeschakeld op gerechtelijke pv's. Van de 2.391 GAS-boetes werd bijna de helft betaald. "Voor de andere boetes is een betalingsherinnering uitgestuurd of is er nog ruimte binnen de betalingstermijn", zegt burgervader Close.

In de zone van de stad Brussel worden dag en nacht 15 tot 20 extra COVID-patrouilles ingezet, bovenop het al bestaande dispositief. Deze COVID-patrouilles richten zich specifiek op het verbaliseren van personen die de mondmaskerplicht niet naleven, lockdownfeestjes organiseren of de avondklok en de bubbel van vier personen schenden.

200 besmette agenten

Die inspanningen vragen veel van het politiepersoneel, terwijl ook zij niet gespaard blijven van besmettingen. De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene kreeg tot dusver af te rekenen met zo'n tweehonderd positieve coronagevallen. Acht personen werden gehospitaliseerd, waarvan vijf in de eerste golf en drie in de tweede golf.

Momenteel zijn er veertig agenten met een positieve test en veertig anderen zijn in quarantaine. De lokale politiezone krijgt twee tot drie keer per week ondersteuning van de federale politie, die een drietal patrouilles als versterking ter beschikking stelt tussen 15 en 23 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Samenleving , Philippe Close , burgemeester Philippe Close , gemeenteraad Brussel-Stad , coronaboetes , GAS-boetes , processen-verbaal corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni