Sint-Pietersziekenhuis is voorbereid op coronavirus

© Pxhere
| Het inmiddels bekende mondkapje heeft eerder een symbolische waarde en helpt niet echt tegen besmetting.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) duidt het Sint-Pietersziekenhuis aan als hotspot bij een eventuele uitbraak van het coronavirus in België. Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) neemt voorzorgsmaatregelen en schort studieprogramma’s in China op.

Het coronavirus eist zijn tol in China: intussen lieten reeds 26 personen het leven. De Chinese autoriteiten sluiten bovendien 43 miljoen burgers af van de buitenwereld. Ook in andere landen waaronder Japan, Vietnam, de VS, Zuid-Korea en Thailand zijn besmettingen gemeld.

De kans dat het virus in België uitbreekt is klein: de WHO riep nog geen wereldwijde noodsituatie uit. Toch zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Indien het coronavirus uitbreekt in België zal het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel zich ontfermen over de besmette patiënten, liet minister De Block donderdagavond weten.

Quarantainekamers

Dat komt niet als een verrassing: het ziekenhuis is sinds de SARS-epidemie van midden jaren 2000 immers voldoende voorbereid op besmettelijke ziektes. Het heeft als één van de enige ziekenhuizen in ons land verschillende quarantainekamers. Het ziekenhuis werd eerder al aangeduid als centrale hub toen in 2014 het ebolavirus uitbrak.

“We zijn tot in de puntjes voorbereid,” klinkt het bij het Sint-Pietersziekenhuis. “We zijn niet alleen aangeduid als behandelplaats omdat we isoleercellen hebben, we zijn sinds de SARS-epidemie ook gespecialiseerd in dit soort epidemieën. Daar hebben we ook een licentie voor gekregen. Ook omtrent hygiëne nemen we extra maatregelen bij het behandelen van dit soort patiënten. Ons personeel draagt speciale kleding en twee verschillende types handschoenen over elkaar.”

VUB schrapt studieprogramma's

De VUB schortte inmiddels de studieprogramma’s in China op, net zoals de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. “We staan geen uitreizen meer toe naar China,” zegt Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB. “Gelukkig zijn er op dit moment geen studenten of academici in China.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?