Stad Brussel kondigt maatregelen aan om de Nieuwstraat veiliger te maken

© Peter Dhondt/BRUZZ
| Het kruispunt waar Nieuwstraat en Wolvengracht samenkomen in juni 2022.

De Nieuwstraat en aanpalende straten moeten in de toekomst uitgerust zijn met veiligheidsmechanismen. Zo krijgt de Sint-Michielsstraat in de loop van volgend jaar een verzinkbare paal en worden die in de Mechelsestraat en de Blekerijstraat operationeel. Dat meldt het kabinet van Philippe Close (PS), naar aanleiding van de aanrijding afgelopen vrijdag.

Afgelopen vrijdag veroorzaakte een vluchtmisdrijf paniek in de Sint-Michielsstraat in het centrum van Brussel. De bestuurder van een bestelwagen raasde aan een hoge snelheid voorbij het terras van danscafé Le Corbeau, zes mensen raakten lichtgewond.

Wat de man precies bezielde, is nog onduidelijk. Wat wel vastligt, is dat de het veel slechter had kunnen aflopen indien de bestuurder de Nieuwstraat was ingereden. De straat is vanop verschillende plekken nog toegankelijk voor auto's. Een situatie die voor burgemeester Philippe Close (PS) niet langer houdbaar is.

"Er zijn recentelijk verzinkbare palen geplaatst aan de Blekerijstraat en de Mechelsestraat. Die zullen weldra operationeel zijn, weliswaar buiten de leveringsuren tussen 4 en 11 uur," klinkt het bij de woordvoerster van Close, die zo informatie uit La Dernière Heure bevestigt. Ook de Sint-Michielsstraat, waar de auto vrijdag doorheen reed, krijgt zo'n paal. "Die wordt in de loop van volgend jaar geplaatst."

De hoofdtoegang tot de Nieuwstraat aan de kant van het Muntplein is ook afgeschermd met betonblokken, maar deze laten nog steeds een smalle toegang voor een voertuig over. En dat zal voorlopig zo blijven: de hulpdiensten moeten over een blijvende passage beschikken om in geval van nood de zone te kunnen binnenrijden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?