| Stiptheidsacties kunnen bestaan uit het maximaal benuten van controlemogelijkheden, in plaats van steekproeven te doen.

Stiptheidsactie luchthavens: ongeveer 100 passagiers missen vlucht in Zaventem

© Belga - BRUZZ
30/10/2021

Door de stiptheidsactie van de federale luchtvaartpolitie vrijdag hebben zo'n honderd passagiers hun vlucht gemist vanop de luchthaven in Zaventem. Dat meldt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport, vrijdagavond.

De actie in Zaventem startte omstreeks 5.30 uur en duurde ongeveer tot de middag. De paspoortcontrole voor vluchten buiten de Schengenzone werd extra grondig en gedetailleerd uitgevoerd, en ook op de toegangswegen naar de luchthaven werden diepgaande controles gedaan. Vluchten naar bestemmingen binnen de Schengenzone werden niet aan een grondigere controle onderworpen.

Een en ander leidde tot grote wachtrijen en files in en rond de luchthaven. Vijfentwintig vluchten met bestemmingen buiten de Schengenzone liepen vertraging op, gaande van twintig minuten tot anderhalf uur. Ongeveer honderd passagiers hebben hun vlucht gemist.

Doordat het ook op de toegangswegen naar de luchthaven enorm druk was, kan het zijn dat bij die honderd reizigers ook mensen zijn die naar een plek binnen de Schengenzone zouden vliegen. Brussels Airport raadt alle getroffen passagiers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij, om eventueel een compensatie te krijgen of de vlucht om te boeken.

Voorlopig geen nieuwe acties

Eerder werd aangenondigd dat er zaterdag nog nieuwe acties zouden volgen, maar die blijven voorlopig uit. De actie van vrijdag werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront en volgde op een afgeketste onderhandeling van afgelopen woensdag. De vakbond sluit individuele acties niet uit, net als nieuwe acties in de toekomst, na beraad.

"Een loonsverhoging ligt op tafel na twintig jaar stilstand," zegt Joery Dehaes, vakbondssecretaris bij ACV Politie. "Buiten het feit dat de minister donderdag in de Kamer heeft gezegd dat ze niet kon ingaan op onze 'hoge verwachtingen' hebben we niets meer gehoord. Daarnaast volgt een budgettaire besparing en een verandering aan de einde loopbaanregeling. We maken hieruit op dat deze regering niet in veiligheid wil investeren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni