Twee appartementen onbewoonbaar door brand in Schaarbeek

© Belga
22/03/2023

In de Vifquinstraat in Schaarbeek heeft woensdagmiddag een brand gewoed in een flatgebouw met drie verdiepingen. Daarbij vielen geen gewonden maar door de brand zijn zowel de tweede als de derde verdieping onbewoonbaar. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het vuur brak omstreeks 13.30 uur uit in de badkamer van de flat op de derde verdieping. Bij aankomst van de brandweer hadden alle bewoners het gebouw veilig kunnen verlaten. Het vuur verspreidde zich ook naar het dak van het gebouw, maar de brandweer kon wel verhinderen dat ook het aanpalende gebouw beschadigd raakte.

"Bij het verlaten van het gebouw hadden de bewoners van de derde verdieping de deur van de badkamer laten openstaan, zodat de rook zich doorheen het gebouw verspreidde", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Er is dan ook rookschade op de tweede en de derde verdieping, alsook waterschade."

"Beide verdiepingen zijn onbewoonbaar, en de gastoevoer naar de derde verdieping is eveneens afgesloten. De oorzaak van de brand is accidenteel."

Binnendeuren dichthouden

De brandweerwoordvoerder wijst erop dat het belangrijk het is om binnendeuren te sluiten bij een brand, als je dat kan doen zonder jezelf in gevaar te brengen. "Dat zorgt ervoor dat de brand vertraagd wordt en dat de rook zich niet kan verspreiden."

"Het dichthouden van deuren zorgt er zelfs bij niet-brandwerende binnendeuren voor dat de rook van een brand tot 20 minuten wordt tegengehouden. In dit gebouw waren ook geen rookmelders aanwezig, ook die zijn uitermate belangrijk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni