Mensen slaan aan het hamsteren uit angst voor de verdere verspreiding van het coronavirus. Dat is absoluut overbodig, want de voedselbevoorrading is gegarandeerd. Maar wie toch wat meer in zijn winkelkar gooit dan normaal, kiest dan beter voor diepvriesgroenten in plaats van diepvriespizza's.

U bent wat u eet, ook in coronatijden

Godfried Roelant
© BRUZZ
13/03/2020

Hoewel dat nergens voor nodig is, kunnen veel Brusselaars het niet laten om te hamsteren uit angst voor een verdere verspreiding van het coronavirus. En dat doe je het best met gezonde voeding. 'Want er is niets zo belangrijk als een sterk immuunsysteem om besmetting van het lichaam te voorkomen', zegt professor Voedingskwaliteit Benedikt Sas (UGent).

'Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding', wist de Griekse geleerde en geneesheer Hippocrates meer dan 2.000 jaar geleden al. "En dat is, kort door de bocht, nog altijd een gouden advies", zegt professor Benedikt Sas, verbonden aan de vakgroep Voeding van de Universiteit van Gent.

Gezonde mix

De opmars van het coronavirus laat zich voelen aan de kassa van de supermarkten. Hoewel er zich absoluut geen problemen stelt met de voedselbevoorrading, puilen de winkelkarren in uit met producten die lang houdbaar zijn. Het hamstergedrag toonde zich eerst met de massale aankoop van wc-papier, maar manifesteert zich nu ook met het inslaan van conservenblikken, droge koeken en diepvriespizza's. En dat is volgens Sas een kwalijke trend.

"Een gezonde mix van proteïnen, koolhydraten en vetten. Dat is essentieel om het immuunsysteem op peil te houden en kan het verschil maken"

Prof. dr. Benedikt Sas, verbonden aan de vakgroep Voeding aan de UGent

"Voor alle duidelijkheid, een overdaad aan ongezonde voeding is nooit goed. Maar zeker nu is het raadzaam om bij de aankoop van etenswaren te letten op een gezonde mix van proteïnen, koolhydraten en vetten. Dat is essentieel om het immuunsysteem op peil te houden en kan het verschil maken tussen een eventuele uitbraak van de ziekte of niet. Blijf dus gevarieerd eten."

Diepvriesgroenten

Maar wat neem je dan best wel uit de rekken? "Conservenblikken met groeten zijn niet de meest voedingsrijke producten. Daar gaat een lang kook- en verwarmingsproces aan vooraf, waardoor heel wat vitaminen verloren gaan", legt Sas uit.

"Er gaat natuurlijk niets boven verse groenten, maar soms gebeurt het dat er in 'oude groenten' minder vitaminen zitten dan in hun bevroren variant"

Prof. dr. Benedikt Sas, verbonden aan de vakgroep Voeding aan de UGent

"Diepvriesgroenten daarentegen bevatten die belangrijke voedingsstoffen wel nog. Er gaat natuurlijk niets boven verse groenten, maar soms gebeurt het dat er in 'oude groenten' minder vitaminen zitten dan in hun bevroren variant."

Restaurants en cafés gaan vandaag om middernacht onverbiddelijk dicht. Frituren blijven wel open, al mag je enkel nog frietjes afhalen en thuis opeten. "In aardappelen zijn verschillende soorten vitaminen B aanwezig, net als een kleine hoeveelheid C, D en E. Maar elke dag de gefrituurde versie eten zal de dagelijkse behoefte aan vitaminen niet aanvullen. Integendeel, het op regelmatige basis eten van vettig eten is nefast voor de gezondheid", aldus Sas nog. U bent dus nog altijd wat u eet, ook in coronatijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , hamstergedrag , gezonde voeding , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni