UZ Brussel kan nog geen personeel afstaan aan woonzorgcentra

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil de druk op de woonzorgcentra doen afnemen door ziekenhuispersoneel in te schakelen. Maar in het UZ Brussel is iedereen nog altijd broodnodig.

Nu de situaties in de woonzorgcentra en de rusthuizen erg precair blijkt, roept Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in zijn noodplan op dat het zorgpersoneel van ziekenhuizen steun biedt. Het Universitair Ziekenhuis Brussel biedt al steun aan enkele woonzorgcentra, maar personeel afstaan is gezien de situatie nog niet mogelijk. Bovendien is er geen eenduidig beleid in Brussel en Vlaanderen.

Rond het UZ Brussel in Jette liggen een tiental woonzorgcentra die nu al hun ondersteuning krijgen in de strijd tegen het coronavirus in de vorm van medisch advies, waarbij ook informatie wordt gegeven voor het correct gebruikt van persoonlijk beschermend materiaal voor de zorgverleners. Verschillende geriaters gaan ook naar de woonzorgcentra om specifieke medische ondersteuning te verlenen.

'Nog altijd alle hens aan dek'

"Momenteel is er bij ons nog geen sprake van het inzetten van onze zorgverleners in woonzorgcentra omdat het nog steeds alle hens aan dek is voor de zorgverlening van patiënten in ons ziekenhuis", verduidelijkt Gina Volkaert, woordvoerster van het UZ Brussel. "Vrijwilligers zoals verpleegkundigen, artsen van diensten waar het momenteel minder druk is, stagiairs verpleegkunde of artsen in opleiding zijn uiteraard wel vrij om dat te doen", zegt ze.

Het UZ Brussel doet wel een oproep naar de regionale overheden om de aanpak voor de ondersteuning van woonzorgcentra en rusthuizen af te stemmen op elkaar. Dit is bijvoorbeeld nog niet het geval voor Brussel en Vlaanderen en dat zorgt voor onduidelijkheid. "In deze gezamenlijke strijd is het van belang om voor de aanpak van de zorgvraag met één duidelijke stem te spreken", besluit Volkaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?