| De gevangenis van Haren.

Vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor gevangenissen

© Belga
15/09/2023

ACOD, ACV en VSOA dienen een stakingsaanzegging in voor de gevangenissen. De bonden protesteren daarmee opnieuw tegen de overbevolking.

De socialistische bond ACOD had eerder donderdag al laten weten dat ze een stakingsaanzegging indiende voor de gevangenissen. "De beslissing van de minister van Justitie om de korte straffen van minder dan drie jaar te laten uitvoeren in de penitentiaire inrichtingen, leidt tot een weergaloze overbevolking in de gevangenissen", stelde de vakbond in een mededeling.

"Hij denkt met het laten uitvoeren van deze korte straffen een einde te maken aan de straffeloosheid, maar voor al het penitentiaire personeel betekent dit een verhoging van de werklast en meer onveiligheid binnen de gevangenismuren".

Gevangenis Haren

ACOD klaagt aan dat de gevangenis in Haren er niet in slaagt voldoende personeel aan te trekken. Daardoor zijn nog niet alle gebouwen geopend. Daarnaast zijn nog niet alle beloofde detentiehuizen operationeel. Het personeel zal daarom opnieuw moeten toezien op eenpersoonscellen die door twee of drie personen worden bevolkt.

"Via een stakingsaanzegging trekt ACOD/CGSP aan de alarmbel, in een poging zowel de politieke wereld als de burgers bewust te maken van de ernst van de toestand", besluit de vakbond.

Ook ACV Openbare Diensten en VSOA lieten donderdagavond laat weten in een gemeenschappelijke mededeling dat ze een stakingsaanzegging indienen voor de gevangenissen. "De toestand in onze gevangenissen is onhoudbaar geworden, de overbevolking is torenhoog, wat leidt tot agressie, gefrustreerde gedetineerden enz.", luidt het. "Het personeelsbestand is nog steeds niet voldoende opgevuld en de verlofdagen swingen de pan uit. Personeel is uitgeblust en kan zijn werk niet naar behoren doen."

'Veiligheid niet meer gegarandeerd'

"De veiligheid is niet meer gegarandeerd in vele instellingen en het aantal agressiegevallen neemt toe dikwijls met werkonbekwaamheid voor onze personeelsleden. De infrastructuur laat te wensen over. En zo zijn er nog een heel pak aan problemen", laken de bonden. "Om deze redenen zijn we overgegaan tot een stakingsaanzegging voor alle gevangenissen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni