Cieltje Van Achter (N-VA)
© Bart Dewaele | Cieltje Van Achter (N-VA) vindt het ongepast dat leden van de Brusselse regering deelnamen aan het Black Lives Matter-protest. Ze verwijst daarvoor naar de coronamaatregelen die nog steeds een contactbubbel voorschrijven van maximum 10 verschillende personen per week. Bij het protest waren zo'n 10.000 mensen aanwezig.

Van Achter wil regeringsleden die aanwezig waren op BLM-protest in quarantaine

© Belga
09/06/2020

N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement, Cieltje Van Achter, gaat minister-president Rudi Vervoort interpelleren over de aanwezigheid van regeringsleden op de 'Black Lives Matter'-betoging van afgelopen zondag. "Wie was er aanwezig? Gaat u hen terechtwijzen? En gaan zij minstens in zelfquarantaine?," zijn de vragen die zij Vervoort wil voorschotelen.

Van Achter wijst erop dat hoe nobel het doel van de manifestatie ook was, de betoging in deze coronatijden totaal onverantwoord was. "Ook al heb ik begrip voor het feit dat mensen willen opkomen voor George Floyd en dat zij protesteren tegen racisme", voegt de N-VA-politica eraan toe.

Verschillende Brusselse politici deelden zondag op sociale media foto's van hun aanwezigheid op het protest. Onder andere Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD), Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (one.brussels.sp.a) en schepen in Brussel-Stad Karine Lalieux (PS) betoogden mee. Ze kregen daarvoor heel wat kritiek over zich heen. Goeman nam daarop al de beslissing om vrijwillig veertien dagen in afzondering te gaan.

'Ongehoord'

Cieltje Van Achter wil nu weten wie van de regering allemaal aan de massabetoging heeft deelgenomen. Ze vindt het ongehoord dat de verschillende regeringen in de Nationale Veiligheidsraad afspreken dat enkel bijeenkomsten van hoogstens tien personen mogelijk zijn, en dat tegelijk ministers van die regeringen deelnemen aan een betoging met 10.000 mensen.

Daarom wil ze van Rudi Vervoort weten welke leden van de Brusselse regering aanwezig waren. "Is er naast Open Vld-minister Sven Gatz nog een andere minister of staatssecretaris die op manifestatie was?".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, Black Lives Matter-protest, Cieltje Van Achter, Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie