Van nachtbewakers tot samenscholingsverbod: Sint-Joost neemt maatregelen in Noordwijk

Rojin Ferho
© BRUZZ
21/06/2023

De gemeente Sint-Joost-ten-Noode neemt maatregelen om de onveiligheid in de Noordwijk aan te pakken. Het gaat onder andere om een alcohol- en samenscholingsverbod, meer politieaanwezigheid en stadswachters die ’s nachts op pad gaan. Buurtbewoners vrezen dat het niets zal opleveren en vragen om drastischere maatregelen.

Het schepencollege van Sint-Joost-ten-Node keurde dinsdag een plan goed om de onveiligheid in de Noordwijk aan te pakken. Het gaat om een reeks maatregelen die de overlast in de wijk moeten verminderen. Zo gaat er vanaf nu een samenscholingsverbod in en is het voor handelszaken verboden om s avonds alcohol te verkopen. Daarmee treedt Sint-Joost buurgemeente Schaarbeek bij, waar die maatregel al ingevoerd is.

De gemeente heeft ook beslist om s avonds een tiental handelszaken, voornamelijk nachtwinkels en cafés, te sluiten die overlast veroorzaken. Voortaan zullen er ook op latere tijdstippen stadswachters aan het werk zijn om de veiligheid in de buurt te garanderen. Het gaat om twaalf extra stadswachters die van 17 uur tot 1 uur op pad gaan.

Meer politie op straat

In de nieuwe plannen speelt de politie een belangrijke rol in het straatbeeld. Het doel: een verhoogde aanwezigheid en zichtbaarheid creëren.

In de praktijk zal de politie dus meer op het terrein werken, legt Audrey Dereymaeker, woordvoerder van de politiezone Noord uit: "We voeren een soort mobile ‘office’ in voor onze wijkinspecteurs, zodat ze niet alleen patrouilleren, maar ook vanop afstand kunnen werken en sneller kunnen optreden als dat nodig zou zijn."

Ook komt er een directe lijn voor bewoners in de Noordwijk. Er worden extra agenten ingezet om specifiek de klachten van buurtbewoners op te volgen.

"Het is onhoudbaar geworden in de Noordwijk, daarom zijn er concrete maatregelen nodig"

Emir Kir, burgemeester Sint-Joost-ten-Node (Onafhankelijk)

Naast de extra veiligheidsmaatregelen, wil de gemeente zogenaamde ‘rustplaatsen’ gaan aanbieden voor daklozen. Ook komen er openbare toiletten om de geurhinder te beperken.

“Het is onhoudbaar geworden in de Noordwijk, voor buurtbewoners is het erg zwaar en daarom zijn concrete maatregelen nodig”, reageert Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Volgens hem is er wel nog altijd hulp nodig op andere niveaus. “Jammer genoeg doet de federale regering niets aan de vele migranten die hier stranden en doet ook het Gewest niets aan de daklozenproblematiek in de wijk.”

'Van kwaad naar erger'

De gemeente grijpt in nu het aantal klachten over onveiligheid in de buurt niet meer bij te houden is. Eind maart kwam een twintigtal buurtbewoners nog op straat om de onveilige toestand in de buurt aan te klagen. “Maar het gaat van kwaad naar erger”, vertelt Roland Poilvache van het buurtcomité ‘Habitants du quartier Nord’.

"We vrezen opnieuw loze beloftes"

Roland Poilvache, buurtcomité 'Habitants du quartier Nord'

Het buurtcomité gelooft niet dat de maatregelen iets zullen opleveren. “Neem bijvoorbeeld de maatregel om meer politieaanwezigheid te garanderen. Dat is eerder ook al beslist, maar na twee dagen zag je plots geen politie meer op straat’, zegt Poilvache. “We vrezen opnieuw loze beloftes.”

Volgens het buurtcomité moeten er drastischere maatregelen komen. “Dit soort criminelen moet je hardhandig aanpakken”, klinkt het. “Vandaag zijn we in een situatie beland dat de criminaliteit in de wijk vlak voor de ogen van politieagenten gebeurt, maar dat er niet wordt opgetreden. De politie is de controle over de wijk kwijt”, vindt Poilvache.

Al geeft Poilvache ook toe dat er een soort moeheid is ontstaan bij de politiezone. “Zij kunnen dit niet alleen aan”, vertelt hij. “Er moet hulp komen vanuit federale hoek.”

Globaal plan

Volgens Cécile Jodogne, burgemeester van Schaarbeek (DéFi), is het koffiedik kijken of de maatregelen nut zullen hebben. “Neem bijvoorbeeld de stadswachters die s avonds en s nachts ingezet zullen worden: die hebben niet dezelfde bevoegdheden als de politie, dus dan wordt het moeilijk handhaven”, klinkt het.

"We moeten een globaal en coherent plan uitwerken voor de Noordwijk"

Cécile Jodogne, burgemeester Schaarbeek (DéFi)

Cécile Jodogne (Défi)

Ook het verbod op de verkoop van alcohol is volgens haar in de praktijk moeilijk te controleren. “Wij hebben dat in onze gemeente ook ingevoerd en we zien dat mensen dan maar overdag hun alcoholvoorraad inslaan of simpelweg ergens anders hun alcohol kopen”, vertelt Jodogne.

Ondanks dat de Noordwijk delen omvat van zowel Sint-Joost als Schaarbeek, is die laatste niet betrokken bij de plannen, zegt Jodogne: “Het is belangrijk om een globaal en coherent plan uit te werken voor meer veiligheid in de Noordwijk. Het heeft mij dus enorm verrast dat de gemeente die maatregelen alleen heeft genomen.”

De rol van justitie

Waar alle partijen het wel synchroon over eens zijn, is dat alle koppen bij elkaar gestoken moeten worden om de veiligheid te garanderen in de wijk. De gemeenten moeten kunnen samenwerken met het nationaal en gewestelijk niveau, maar ook justitie heeft een rol te spelen, klinkt het bij de politie.

Eind vorig jaar bereikte de politiezone Noord nog een akkoord met het parket. Dat zou met referentiemagistraten gaan werken om een meer diepgaande aanpak van de problemen in de wijk te garanderen, zo klonk het toen.

Of dat intussen zijn vruchten heeft afgeworpen, daar reageert de politie voorzichtig op. "De Procureur des Konings is vrijdag voor de tweede keer op bezoek geweest in de Noordwijk en dat is belangrijk. Zo kan het parket de situatie goed begrijpen en samen met ons nadenken om maatregelen te nemen", zegt politiewoordvoerder Dereymaeker. "Maar de situatie rond de verkoop van verdovende middelen en diefstallen met geweld blijft moeilijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Veiligheid, Samenleving, Emir Kir, Noordwijk, Politiezone Noord, onveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni