Dreiging coronavirus (covid-19): mondmasker type FFP2.

Vorig jaar zijn 6 miljoen mondmaskers weggegooid zonder vervanging

EC
© Belga
23/03/2020
Updated: 24/03/2020 07.00u

In 2019 verviel de gebruiksduur van "meerdere miljoenen mondmaskers" die nog in de stock lagen van de overheid. De regering heeft ze toen weggegooid, maar tegelijk geen nieuwe voorraad aangelegd.

Dat schrijft het magazine Le Vif op hun website.

Het gaat om zowat zes miljoen mondmaskers van het type FFP2, die waren aangekocht ten tijde van de Mexicaanse griepepidemie in 2009. Tien jaar later moesten die maskers vernietigd worden omdat hun houdbaarheidsduur verviel.

Volgens Le Vif heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) daarna beslist om deze voorraad niet opnieuw aan te vullen. Ze baseren zich daarvoor op een kopie van een proces-verbaal van een vergadering van de Risk Management Group, die op 6 februari dit jaar samenkwam.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Europa, proberen de verschillende Belgische overheden allerhande beschermende mondmaskers in handen te krijgen. Het type FFP2 is in het bijzonder nodig voor medisch personeel dat besmette patiënten moet verzorgen.

Roterende voorraad

In een reactie stelt het kabinet van De Block dat een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar niet in goede omstandigheden. De stock is in 2017 vernield, omdat de maskers onbruikbaar waren geworden. Daarop is aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een plan voor een nieuwe strategische voorraad voor te bereiden.

Daarbij wil men anders te werk gaan. "Om de fouten van het verleden te vermijden" werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht. "Dat is uiteraard meer complex, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld", aldus het kabinet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , coronacrisis , mondmaskers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni