| Vzw Dune ligt aan het Hallepoortpark, waar de buurtbewoners het aantal drugsgebruikers de laatste tijd zien toenemen.

Vzw Dune moet avondopvang tijdelijk sluiten om veiligheidsredenen

RV
© BRUZZ
24/10/2023

Maandagavond heeft vzw Dune, vlakbij Hallepoort in Sint-Gillis, de deuren moeten sluiten. De organisatie, die gespecialiseerd is in hulp aan dakloze drugsgebruikers, en als enige in Brussel ook in de avond steun biedt aan drugsgebruikers, wordt de laatste tijd overstelpt met hulpvragen. Hun avondwerking sluit nu tijdelijk om de veiligheid te garanderen. Dat schrijft BX1 en bevestigt de vzw aan BRUZZ.

De voorbije maanden stelde de vereniging een zorgwekkende stijging vast van het aantal mensen dat een beroep doet op opvang. “We zien elke avond meer en meer mensen voor onze deur. We hebben een capaciteit van maximum dertig personen per avond, maar de laatste tijd staan er steeds bijna honderd mensen,” vertelt Charlotte Bonbled van Dune.

Dat zorgt ook voor spanningen. Maandagavond heeft de organisatie hulp moeten vragen aan de politie om te situatie te kalmeren, nadat er een hevige discussie was ontstaan onder de wachtenden. De avondontvangst, tussen 19 en 22 uur, wordt tijdelijk opgeschort, en dat voor zeker een week.

“Een moeilijke beslissing, want eigenlijk straffen we zo ons hele publiek. We zijn de enige plek die zo’n avondopvang aanbiedt. Dat kan op deze manier niet meer veilig gebeuren en we vrezen voor de wintermaanden die eraan zitten te komen.” De organisatie bekijkt nu hoe ze op een andere manier toch aanwezig kunnen blijven in de avond. De werking overdag blijft onveranderd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni