Wegpiraat betrapt met 7-jarig kind op de achterbank

© PhotoNews
| Sinds 1 januari 2021 is het hele Brusselse gewest een zone 30, behalve wanneer het specifiek anders vermeld staat.

In Brussel heeft de politie afgelopen weekend een wegpiraat staande gehouden die verschillende voetgangers in gevaar bracht vlakbij het Atomium, waar wel vaker aan rodeo driving wordt gedaan. Bij controle bleek er een 7-jarig kind op de achterbank te zitten. Het rijbewijs van de bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken en zijn voertuig werd getakeld.

"Verkeersveiligheid is een prioriteit voor de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene,” aldus woordvoerder Ilse Van de Keere. "Ondanks de inspanningen die er continu worden geleverd door de zone, kregen we de afgelopen weken opnieuw te maken met een opstoot aan rodeo driving - overdreven snelheid en roekeloos rijgedrag - in de omgeving van het Heizelplateau."

"Er werden in het verleden al enkele maatregelen genomen op het vlak van infrastructuur, zoals het gedeeltelijk afsluiten van de rotonde Louis Steensplein met betonblokken. Ondanks dit alles blijkt dat bestuurders met het mooie weer opnieuw afzakken naar de omgeving om er het gaspedaal fors in te duwen."

Rijbewijs 15 dagen ingetrokken

De politie heeft in het verleden in samenwerking met de Stad Brussel een task force opgericht die specifiek op het fenomeen inzet. Dat leidde afgelopen weekend tot de bestuurlijke takeling van twee voertuigen. Zaterdagavond 14 mei werd een bestuurder tegengehouden door een patrouille. Die reed aan onaangepaste snelheid op de Eeuwfeestlaan, aldus Van de Keere.

"Daarbij bracht hij voetgangers en andere weggebruikers in gevaar. Toen hij werd tegengehouden, bleek er bovendien een 7-jarig kind op de achterbank te zitten. Het rijbewijs van de bestuurder werd meteen voor 15 dagen ingetrokken en de wagen werd bestuurlijk in beslag genomen."

Niet veel later werd een ander voertuig opgemerkt door de politiezone aan minstens 80 km/u in de zone 30 in de buurt van de Jean Sobieskilaan. "De bestuurder maakte zich ook schuldig aan gevaarlijk rijgedrag en werd tegengehouden. Ook zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken en de wagen werd bestuurlijk in beslag genomen.”

'Aandacht verscherpen'

De voorbije weken en maanden vonden er in de ruimere omgeving ook geregeld snelheidscontroles plaats. Zo werd er begin deze maand op de Houba De Strooperlaan, waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u, nog een bestuurder geflitst aan 101 km/u. Ook op de Romeinsesteenweg, de Madridlaan, de Keizerin Charlottelaan en de Emile Delvastraat vonden geregeld controles plaats. Op die laatste locatie bedraagt de maximaal toegelaten snelheid 30km/u en werd er een bestuurder geflitst aan 107 km/u.

"De politiezone wenst te benadrukken dat ook de komende maanden de aandacht in Brussel en Elsene zal blijven gaan naar het tot de orde roepen van bestuurders die het niet nauw nemen met de verkeersregels. Dit om de veiligheid van alle buurtbewoners en gebruikers van de openbare weg te garanderen”, klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?