Winnaars hackathon werken in 48 uur thuistestmodel voor corona uit

© Facebook 'Hack The Crisis'
| Een 9-koppige internationale jury duidde na de hackathon uiteindelijk de ‘Corona Home Test Kit’ aan als winnaar.

De ‘Corona Home Test Kit’ is afgelopen weekend uit de bus gekomen als winnaar van de hackathon ‘Hack The Crisis’. Dat is een online marathonvergadering waarin wordt gezocht naar oplossingen voor een specifieke uitdaging, in dit geval de coronacrisis. De ‘Corona Home Test Kit’ is een prototype van een model dat thuistesten beschikbaar moet maken.

614 mensen, verspreid over 36 teams, hebben dit weekend online samengezeten tijdens de hackathon ‘Hack The Crisis’. Onder de deelnemers bevonden zich ook een aantal Brusselaars. Allemaal gingen ze met hulp van maar liefst 80 mentoren op zoek naar ideeën en productvoorstellen die een antwoord kunnen bieden op uitdagingen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

‘Nadenken over herindeling samenleving’

De werkgroepen gingen aan de slag met vraagstukken binnen vijf grote sectoren. Naast de gezondheidszorg, wierpen sommige teams een blik op de noden binnen de bedrijfswereld en het onderwijs. Ook ondernemingen die kampen met logistieke problemen kwamen aan bod.

Volgens mentor Ellen Schoenaerts is het de eerste keer dat een hackathon zo’n grote maatschappelijke impact heeft. “Daarom doe ik ook mee. Ik zie het als mijn plicht om iets bij te dragen aan de wereld. We kunnen deze crisis zien als een uitnodiging om na te denken over hoe we de samenleving willen herindelen.”

22.500 euro voor verdere ontwikkeling

In totaal reden 250 personen de volledige rit uit. De tien beste groepen mochten zondagavond hun projecten voorstellen tijdens een livestream die te volgen was via Facebook. Die varieerden van een methode die computers aanleert om sneller tot een vaccin te komen, tot een fysieke box waarmee ouderen met één druk op een knop een videogesprek kunnen starten.

Bij de beste ontwerpen zat ook nog een chrome extrensie die fake news detecteert en een platform voor artiesten om livestreams voor hun fans te organiseren als alternatief voor het klassieke concertbezoek. Maar de 9-koppige internationale jury duidde uiteindelijk de ‘Corona Home Test Kit’ aan als winnaar. Dat is een prototype van een platform dat thuis testen beschikbaar moet maken.

De winnaars gaan aan de haal met 15.000 euro van de prijzenpot van 25.000 euro. Dat geld zal besteed worden aan de verdere ontwikkeling van het concept. De nummers twee en drie krijgen met respectievelijk 5.000 en 2.500 euro ook een aardig bedrag om hun idee verder uit te werken. De andere finalisten worden beloond met extra gratis begeleiding en ondersteuning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?