Marie Thibaut De Maisiere, woordvoerder Ecolo

| Marie Thibaut de Maisières, woordvoerder Groen.

Kort gesprek

Woordvoerder Groen is reservist: 'Net leren omgaan met recentste semiautomatische wapen'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
21/11/2023

Groen-woordvoerder Marie Thibaut de Maisières is al zeventien jaar reservist bij het Belgische leger en net terug van een opleiding met bij de para’s. “Ik ben als feministe blij dat ik kan tonen waar vrouwen toe in staat zijn.”

Je verwacht het niet. Een woordvoerder van Groen-minister Elke Van den Brandt, moeder van vier kinderen, chroniqueuse ook bij een Franstalige zender, is tegelijk al zeventien jaar reservist bij de Belgische marine.

Je bent net terug van een militaire opleiding, wat heb je daar gedaan?
Marie Thibaut de Maisières: Als reservist bij het Belgische leger word je, na je opleiding, een keer per jaar opgeroepen, binnen de competenties waar je sterk in bent. Ik maak deel uit van een kleine cel, Ci-meg, die cultuursensitieve opleidingen geeft aan militairen die op buitenlandse missie vertrekken.
Soms zit er ook een echte militaire opleiding bij, zoals nu in de buurt van Aarlen. Die diende om ons te leren omgaan met het recentste semiautomatische wapen van het leger. We hebben ook tactische manoeuvres gesimuleerd. Het was pittig, maar in een erg aangename sfeer.

"Wie wil opkomen voor zijn democratische waarden moet zich ook kunnen verdedigen. Anders riskeer je de voetveeg te worden van je eigen waarden"

Marie Thibaut De Maisières, woordvoerder Groen

Marie Thibaut De Maisiere, woordvoerder Ecolo

Het is in de mode om reservist te worden, onder meer bij politici. Enig idee waarom?
Thibaut de Maisières: Dat is op zich niet onlogisch. Je zet je al in voor de gemeenschap. Je wil je ook inzetten voor je natie. Die stap is niet zo groot.
Daarnaast ben je in het leger ook een gelijke onder gelijken. Je zit er samen met mensen van alle gezindten, een erg diverse groep. Je slaapt samen, je deelt je brood. Alleen al daarom zouden politici een dergelijke opleiding moeten volgen.

Marie Thibaut De Maisiere, woordvoerder van Ecolo en reservist in het Belgisch leger

| Marie Thibaut De Maisières, woordvoerder van Groen en reservist in het Belgisch leger.

Het blijft wel opvallend voor iemand van Groen.
Thibaut de Maisières: Het Belgische leger staat bekend om zijn humanitaire missies. Het is gespecialiseerd in ontmijningen, zowel op land als op zee.
Kijk, een wijze zei: ‘Wil je vrede, bereid je voor op oorlog.’ Ik denk dat dat klopt. Wie wil opkomen voor zijn democratische waarden moet zich ook kunnen verdedigen. Anders riskeer je de voetveeg te worden van je eigen waarden.

En hoe is het als vrouw in het leger?
Thibaut de Maisières: Ik ben als feministe blij dat ik kan tonen waar vrouwen toe in staat zijn. Het is bekend dat legers met meer vrouwen beter presteren, met minder uitwassen.

Is je ervaring nuttig in de politieke strijd die vanuit een kabinet wordt gevoerd?
Thibaut de Maisières: Zeker, omdat je in het leger leert om je in de plaats van de andere te stellen, en empathie te tonen. Verder leert het leger je een zekere koelbloedigheid.

Dus minder omwille van de tactiek van het politieke schaakbord?
Thibaut de Maisières: Nee, die heeft de minister zelf al genoeg onder de knie (lacht).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni