Actie van sans-papiers aan Kruidtuin escaleert

Updated: 20-04-2020 - 12:32

Aan de Financietoren is op de Kleine Ring een actie van mensen zonder papieren maandag uit de hand gelopen. Enkele actievoerders raakten slaags met de politie. Eén persoon is daarbij opgepakt, de politie schreef ook zes processen-verbaal uit voor het niet respecteren van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Een vijftigtal mensen zonder papieren voerde maandag actie aan de Financietoren, waar minister Maggie De Block (Open VLD) kantoor houdt. Zij is naast minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid immers ook minister van Asiel en Migratie.

De actievoerders vragen een onmiddellijke regularisatie van mensen zonder papieren. Tijdens deze coronacrisis dreigen zij immers vergeten te worden, klinkt het. Voor de crisis konden mensen zonder papieren nog aan de slag op de zwarte markt, maar sinds het ingaan van de coronamaatregelen is dat onmogelijk.

Een actievoerder opgepakt

"Plots hebben we geen inkomen en geen hulp om in onze basisbehoeften te voorzien. We hebben geen toegang tot gezondheidszorg, we kunnen geen voedsel meer kopen of onze huur betalen", aldus een actievoerder.

Bedoeling was om enkele minuten stilletjes te demonstreren. De groep beloofde ook de huidige regels rond 'social distancing' te respecteren. Maar ter plaatse liep het fout. Aan het einde van de actie raakten enkelingen slaags met de politie. Eén actievoerder werd opgepakt.

Eis tot regularisatie

De groep sans-papiers laakt verder het migratiebeleid van De Block. "Zij veroordeelt ons tot een lijdensweg. Mannen, vrouwen, kinderen, jong en oud, ziek... Wij zijn de vergetenen van deze crisis en we sterven langzaamaan", aldus de betogers.

De sans-papiers eisen erkenning van de Belgische staat en willen geregulariseerd worden. Ze vragen ook de vrijlating van gedetineerden in gesloten centra en hun regularisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?