AfricaMuseum komt met audiotour over omstreden stukken

JP
© BRUZZ
16/01/2020

Het AfricaMuseum bezit heel wat omstreden stukken: dingen die verkregen zijn op plundertochten of militaire expedities door de voormalige koloniën. Nog dit jaar komt het museum met een audiotour over de geschiedenis van die en andere stukken.

De audiotour komt er in de loop van dit jaar en gaat over de herkomst van bepaalde stukken. Het heeft daarbij ook aandacht voor stukken die een controversiële geschiedenis hebben, zoals het Luba Masker of het Spijkerbeeld.

Dat kondigt Guido Gryseels, directeur van het AfricaMuseum, aan in het radioprogramma A La Carte van BRUZZ. De audiotour zal uitleggen "hoe de stukken in het museum zijn terechtgekomen, wat de controverse errond is en wat we er in de toekomst mee gaan doen," zegt Grysseels.

In de toekomst sluit Gryseels restitutie niet uit. "Dat is voor ons een zaak van dialoog en samenwerking met de landen van oorsprong. We zijn in gesprek met de musea in Rwanda en Senegal. We staan open voor dialoog, we stellen onze inventaris ter beschikking, we spreken erover."

In Congo zou volgens Gryseels gezegd zijn dat restitutie geschikter is op middellange en lange termijn. "Prioriteit daar is het beschermen van de stukken die ze vandaag de dag hebben, en het versterken van hun capaciteit. Ze hebben daar net een nieuw museum geopend waar een aantal stukken al terecht kunnen. We zijn bijna in dagelijkse dialoog met hen."

In mei is er bovendien in samenwerking met Unesco een grote conferentie met verschillende musea in Midden-Afrika. Daar zal opnieuw worden gekeken hoe er beter kan worden samengewerkt. "De discussie is volop aan de gang."

Maar, waarschuwt Gryseels tenslotte, restitutie gaat niet over één nacht ijs. "Al onze collecties zijn eigendom van de federale staat, dus restitutie is een politieke beslissing die moet genomen worden door de minister van Wetenschappelijk Onderzoek binnen een strikt wettelijk kader. Dat is niet iets dat van vandaag op morgen kan gebeuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , AfricaMuseum , restitutie , Guido Gryseels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni