CD&V en Groen botsen over welzijn en onderwijs in Brussel

© BRUZZ
09/05/2019

Moet Brussel zelf bevoegd worden voor onderwijs en welzijn? Daarover gingen de Vlaamse lijsttrekkers Dalle (CD&V) en Bex (Groen) met elkaar in de clinch tijdens een debat van BRUZZ met de Brusselse lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. "U pleit voor meer samenwerking tussen Frans- en Nederlandstaligen, maar uw partijprogramma zegt iets totaal anders", aldus Dalle.

Tijdens het debat met de lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement haalde Benjamin Dalle (CD&V) aan dat er afgelopen legislatuur een "historische inhaalbeweging" gemaakt werd op vlak van welzijn, bevoegdheden van partijgenoten Bianca Debaets en Jo Vandeurzen.

"In de kinderopvang zijn er duizend gesubsidieerde plaatsen bijgekomen. We zijn van twee naar acht woonzorgcentra gegaan", aldus Dalle. "De noden in Brussel zijn zeer groot en de Vlaamse Gemeenschap moet blijven investeren in Brussel, maar SP.A en Groen willen welzijn en onderwijs toevertrouwen aan het Gewest." En dat ziet Dalle absoluut niet zitten.

'Hallucinant'

Lijsttrekker voor Groen Stijn Bex erkende dat er inspanningen gedaan zijn, "maar de Franstaligen en de Nederlandstaligen in Brussel moeten meer samenwerken." Daar pleitte Bex ook voor op vlak van onderwijs. "Voor onderwijs hebben we een akkoord over de taalgrenzen heen nodig", stelde Bex. "Wie Brussel graag ziet, moet in het Vlaams Parlement op de tafel kloppen en zeggen dat we meer moeten investeren in het onderwijs."

Die uitspraak leidde tot verontwaardiging bij Dalle. "Wij zijn voor een goede samenwerking tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars, maar wat Bex er niet bij zegt is dat zijn programma zegt dat tweetalig onderwijs en ook welzijn exclusieve bevoegdheden van het Brussels Gewest moeten worden", aldus Dalle. "Hij pleit voor een betere samenwerking, maar zijn partijprogramma zegt iets totaal anders. Hallucinant!"

Kijk vanavond naar het hele debat met de lijsttrekkers voor het Vlaams parlement op BRUZZ TV en BRUZZ.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement, Benjamin Dalle, Stijn Bex, Groen, CD&V, Gewest, gemeenschap, onderwijs, welzijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie